Atacurile informatice tip ransomware au sporit cu 300% din 2015

BTA

Atacurile informatice tip ransomware s-au înmulţit cu 300% din 2015, iar efectele economice ale criminalităţii informatice au crescut de cinci ori între 2013 şi 2017, ceea ce explică de ce publicul european percepe lipsa de securitate în domeniul cibernetic ca pe o ameninţare gravă, a declarat ministrul bulgar adjunct al transporturilor, Dimităr Ghenovski, în cadrul unei conferinţe internaţionale consacrate securităţii informatice desfăşurate la Sofia.

Elemente cheie ale infrastructurii, comerţul digital şi industriile sunt vizate zilnic de atacuri cibernetice, a menţionat oficialul bulgar, la conferinţa organizată în cadrul preşedinţiei semestriale bulgare a Consiliului Uniunii Europene şi la care au luat parte peste 150 de delegaţi din sectorul guvernamental, din mediul de afaceri şi din organizaţii neguvernamentale din Europa.

Potrivit lui Ghenovski, urmează să fie introdusă o nouă procedură de certificare în UE pentru a garanta siguranţa în folosirea produselor şi serviciilor digitale, iar standardele ridicate de securitate informatică vor conferi un avantaj competitiv afacerilor UE, dar şi o protecţie eficientă cetăţenilor şi instituţiilor publice ale Uniunii. În cadrul preşedinţiei bulgare a UE se lucrează la implementarea operativă a acestor iniţiative, a precizat el.

La rândul său, vicepremierul Tomislav Doncev a subliniat că digitalizarea optimizează folosirea resurselor şi îmbunătăţeşte productivitatea muncii, competitivitatea şi administrarea activităţilor, dar în acelaşi timp creşte nivelul de dependenţă al oamenilor şi creează noi riscuri, notează BTA.

Comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Mariya Gabriel, a avertizat în cadrul intervenţiei sale că un atac cibernetic de anvergură ar putea costa economia globală peste 120 de miliarde de dolari.

Ea a amintit că există o directivă a UE privind securitatea reţelelor şi datelor, termenul pentru transpunerea acesteia în legislaţiile naţionale fiind luna mai a.c., şi a insistat pentru întărirea mandatului agenţiei ENISA – agenţia UE pentru securitatea reţelelor şi datelor – care în opinia sa trebuie să joace un rol cheie în prevenirea şi, răspunsul la atacuri informatice grave.

UE a lansat în acest sens o campanie de conştientizare, SaferInternet4EU, în ideea de a ajuta persoanele fizice şi micile întreprinderi să adopte măsuri de bază pentru descurajarea atacurilor informatice.

Articole din aceeasi categorie