Astăzi se încheie coşmarul României

A 24-a ediţie a Campionatului Mondial de handbal feminin va rămâne în istorie drept una pe care România, singura dintre naţiuni care a bifat toate ediţiile, doar a onorat-o cu prezenţa, chiar dacă a reuşit să promoveze prima fază a grupelor, calificându-se cu foarte multă şansă în main round.
Ceea ce merită ţinut minte este momentul în care Cristina Neagu a primit trofeul pentru cea mai bună jucătoare a lumii în 2018. Cum România nu mai are şanse să joace nici măcar pentru locurile de clasament, coşmarul “tricolorelor” ia sfârşit astăzi, după meciul cu Japonia, ultimul de la acest mondial de tristă amintire.
Fără să punem la socoteală succesele de încălzire cu “cenuşăresele” Senegal şi Kazahstan şi dincolo de victoria cu Ungaria, în faţa căreia Neagu şi compania au reuşit un come-back de senzaţie, România şi-a arătat potenţialul actual în eşecurile cu Spania, Muntenegru, Rusia şi Suedia, care la această oră ne sunt superioare. Aş vrea să accept scuza cu scandalul de dopaj al jucătoarelor de la Corona Braşov, între care s-a aflat şi numele clujencei Cristina Laslo, dar îmi este greu s-o fac, iar primul pe care îl arăt cu degetul este Tomas Ryde, nu doar antrenor principal, ci şi principalul vinovat pentru ceea ce nu mă feresc să numesc fiasco. Demolată duminică de Rusia în primul meci al grupei a 2-a principală, România a primit o nouă lecţie, de data aceasta din partea Suediei. Scandinavele ne-au dat cu semicercul în cap şi s-au impus la o diferenţă greu de digerat, prea mare din punctul meu de vedere la acest nivel şi mai cu seamă în această fază a competiţiei. Cu Mellegard în zi de graţie, Suedia s-a impus cu 34-22, după 14-9 la pauză. Afirmaţia “tricolorele au făcut un nou meci slab” îmi pare clişeistică, dacă nu chiar este. Suedia nu a excelat, dar a ştiut să profite de numeroasele greşeli ale adversarului. România a început greoi şi a fost condusă cu 0-4, dar a dat semne de revenire şi a egalat la 6. Suedia a înscris apoi de trei ori la rând şi la pauză a intrat cu un avantaj clar, de cinci goluri, scor 14-9. În partea secundă, România s-a apropiat la trei goluri, 12-15, dar a fost o alarmă falsă. Pe fondul numeroaselor greşeli ale României, scorul a luat proporţii, iar în final scandinavele au câştigat la o diferenţă de 12 goluri.
România a evoluat cu Denisa Dedu, Yuliya Dumanska, Diana Ciucă – Aneta Udriştioiu (4 goluri), Laura Pristăviţa (2), Cristina Neagu (4), Gabriela Perianu, Crina Pintea (4), Cristina Florica (1), Elena Dache, Anca Polocoşer (1), Lorena Ostase (2), Sonia Seraficeanu (2), Mădălina Zamfirescu (2), Ana Maria Iuganu şi Patricia-Maria Vizitiu.
Rusia, prima calificată
în semifinale
Rusia, echipa cu cele mai multe titluri mondiale, a obţinut marţi calificarea în “careul de aşi” după o victorie consistentă cu Muntenegru, scor 35-28. Muntenegru a condus cu 10-6 şi 11-7, dar n-a avut combustibil suficient pentru a menţine ritmul intens. Într-o altă partidă, Spania a întrecut echipa gazdă, Japonia, cu 33-31. Rusia ocupă primul loc în grupa a 2-a principală, cu 8 puncte, urmată de Spania, 7 puncte, Suedia, 5 puncte, Muntenegru, 4 puncte, iar Japonia şi România au rămas pe zero. Vă reamintim că primele două clasate se califică în semifinale. Astăzi vor avea loc ultimele partide din grupă, Spania – Rusia (08:00), România – Japonia (11:00) şi Suedia – Muntenegru (13:30).
Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie