Artistul Radu Maier, 85 de primăveri

Artistul Radu Maier va împlini, pe 28 aprilie, minunata vârstă de 85 de ani. Îi urăm maestrului La mulți ani! și numeroase expoziții la Cluj-Napoca, tot atât de interesante precum cele cu care și-a surprins, mereu, admiratorii din Transilvania. Radu Maier este, din 1999, Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca.

Momentul aniversar va fi marcat la Galeria RADUART din Fürstenfeldbruck, landul Bavaria, Germania – orașul adoptiv al maestrului după plecarea sa din țară, în 1967 -, prin expoziția „Față în față. Portrete și autoportrete de Radu Maier”, care va include peste 20 de lucrări ale artistului. Vor fi prezentate publicului „portrete supradimensionate, picturi dominate de culori puternice și mesaje încifrate, completate de schițe, șabloane de lucru și autoportrete, care sunt adevărate reflecții ale propriilor etape de viață ale pictorului”, a relatat, pentru cotidianul Făclia, soția artistului, Svetlana Maier, adăugând că referințe despre expoziția aniversară sunt oferite pe site-ul https://www.raduart.de/portrete-de-radu-maier .

În opinia Svetlanei Maier, „forța impresionantă a portretelor și puterea imaginară a chipurilor create de Radu Maier, cu o carismă interioară inconfundabilă, au îmbogățit istoria artei cu exemple pregnante. Efectul de atracție al diferitelor reprezentări umane ca realitate sau ca mască au însoțit artistul de-a lungul întregii sale vieți. Cu mult înaintea studiilor la Academia de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, tânărul pictor a realizat nenumărate comenzi de portrete, de la diverse persoane, impresionate de iscusința sa artistică, despre care își amintește, în continuare, cu nostalgie. Astfel a fost creată o amplă serie de portrete pentru copii, tineri și adulți, redate cu fidelitate și purtând o amprentă realistă vizibilă, în conformitate cu tendința artei de atunci”.

În epoca  totalitară, Radu Maier „a reușit să se distanțeze de proiectele la comandă. Pentru portrete, modelele sale au fost cunoscuți filozofi și scriitori, precum Lucian Blaga, Alexandru Ciorănescu și Pavel Chihaia. Dialogurile permanente purtate în timpul ședințelor de portretizare și legate de profilul modelelor au influențat structura facială și profilul psihologic. Unele dintre ele fac o analiză a caracteristicilor umane, în fuziune cu natura”, a subliniat Svetlana Maier.

„Un chip este ca o carte care trebuie răsfoită, pentru  a-i deduce mesajul. La fiecare lectură ies în evidență nuanțe noi, care se completează reciproc și dintr-o dată apare o imagine redefinibilă din punct de vedere artistic”, afirma Radu Maier într-un interviu.

Tablourile „Dictatorul”, „Gladiatorul”, „Judecătorul”, „Dervișul”, „Profetul”, „Pantocratorul” sunt considerate reprezentări monumentale  ale artistului.

***

Originar din Cluj-Napoca, format la Academia „Ion Andreescu”, clasele profesorilor Teodor Harșia și Aurel Ciupe, dar și în atelierul maestrului Corneliu Baba, la București, Radu Maier a optat pentru formule inedite de creație plastică, circumscrise post-avangardismului. A fost fascinat de personalitatea poetului, dramaturgului și filosofului Lucian Blaga, căruia i-a făcut peste 20 de portrete. Blaga publicase, în 1929, volumul „Laudă somnului”, iar Maier era, la rândul său, atras de reverii, de imersiuni în spațiul oniricului, și le-a și transpus, plastic, prin simfonii ale culorilor, prin reflectări cromatice în imensități acvatice.

Să nu uităm că Radu Maier a fost contemporan cu Nichita Stănescu (în 2019 poetul ar fi împlinit 86 de ani). Nu știm dacă opera lui Nichita s-a numărat printre preferințele literare ale pictorului, dar o privire retrospectivă asupra creației lui Radu Maier sugerează multiple afinități. Chiar și expoziția „Față în față” pare un recurs la Nichita, la memorabila lui sintagmă „când sinele cu sine”, dar și la volumul Clar de inimă.

Artistul care a strâns în buchetul vieții 85 de primăveri impresionează prin rafinamentul imaginației. Maier surprinde compuneri și descompuneri ale luminii solare, momente ale transparenței materiei, stări ale vegetalului, într-un amurg existențial.

„Există un stil oarecum unitar care e ca un numitor comun în această adunare de tablouri, însă din punct de vedere strict al genului, se deosebesc, pentru că unele sunt peisaje, care au, de asemenea, o semnificație mai profundă, și seria portretelor unde am încercat să transmit mesaje diverse și suprapuse”, spune artistul.

Maestrul  lucrează, de obicei, cu cuțitul de paletă, suprapune straturi de culoare, le separă cu lacuri, într-o tehnică proprie pe care o definește „poli-mixed-media”.

Un număr considerabil de lucrări semnate de Radu Maier se află în muzee, galerii și colecții particulare din România, Germania, Italia, Anglia, Suedia, Austria, Franța, Australia, Brazilia, Ungaria, SUA. În anul 2010, artistul a deschis Galeria RADUART, cu expoziția personală „Traiectorii în metamorfoză”.

Radu Maier : „Țara în care m-am născut a fost și este pentru mine o oază”.
„Blaga a fost ca un mentor pentru mine”.
„La Cluj mă simt acasă”.

Clujul  l-a omagiat pe pictorul Radu Maier, în 2014, la împlinirea vârstei de 80 de ani, prin expoziția „Retrospectivă” deschisă la Muzeul de Artă, în colaborare cu Galeria RADUART din Fürstenfeldbruck. Au fost prezentate publicului 52 de tablouri și lucrări de grafică.

Carmen FĂRCAȘIU

Articole din aceeasi categorie