Arme chimice: Statele membre au votat pentru acordarea de puteri sporite OIAC

AFP
Statele membre ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au adoptat un proiect vizând acordarea de puteri sporite acestei organizaţii, au anunţat mai multe delegaţii, pe Twitter.
Conform diplomaţiei britanice, care a iniţiat proiectul, 82 de state s-au pronunţat pentru ca OIAC să-i poată identifica pe viitor pe autorii atacurilor chimice în Siria. Douăzeci şi patru de ţări au fost împotrivă, în cadrul unui vot desfăşurat cu uşile închise.
Proiectul, susţinut mai ales de Franţa şi de SUA, a fost întâmpinat cu rezistenţă de Rusia şi Siria, acuzate că au utilizat recent substanţe toxice şi care au şi votat contra. Tot împotrivă a votat şi Iran.
‘O majoritate covârşitoare pentru restabilirea tabuului’ armelor chimice, a salutat ambasadorul britanic în Olanda, Peter Wilson, pe Twitter.
Reprezentanţii Australiei şi Norvegiei au confirmat că rezoluţia britanică – care avea nevoie de o majoritate de două treimi – a fost adoptată.
Reuniunea OIAC s-a deschis marţi la Haga, în contextul în care inspectorii organizaţiei urmează să prezinte în curând un raport îndelung aşteptat cu privire la presupusul atac cu gaz sarin şi cu clorină, la Douma, în apropiere de Damasc, la data de 7 aprilie.
Sesiunea specială a celui mai înalt organism politic al OIAC a fost cerută de Marea Britanie, reprezentată cu această ocazie de ministrul de externe Boris Johnson.
Britanicii au luat această iniţiativă la câteva săptămâni după otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, atac chimic atribuit de Londra, Rusiei.
Recurgerea recentă la gaze toxice în conflictele din Irak şi Siria, precum şi la agenţi neurotoxici la Salisbury şi la Kuala Lumpur (împotriva fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un) suscită o îngrijorare tot mai mare, cu atât mai mult cu cât lipsesc mijloacele de a-i pedepsi pe vinovaţi.
Rusia a criticat organizarea reuniunii şi a prezentat o propunere distinctă.
Rusia şi-a exercitat anul trecut, în Consiliul de Securitate al ONU, dreptul de veto pentru a pune capăt mandatului misiunii de anchetă comune ONU-OIAC, Joint Investigative Mechanism (JIM), în Siria.

Articole din aceeasi categorie