Aproape 350 de ONG-uri solicită de la primărie peste 60 milioane lei pentru a-şi derula proiectele

Aproape 350 de organizaţii nonguvernamentale clujene solicită de la Primăria Cluj-Napoca fonduri publice neramursabile de peste 60 milioane de lei pentru diverse proiecte culturale, sportive şi religioase. Potrivit municipalităţii clujene, în acest an au prioritate proiectele dedicate Centenarului, cele cu caracter regional, local şi activităţile în cadrul acţiunii Cluj Never Sleeps. Precizăm că anul trecut Curtea de Conturi a României a descoprit o serie de nereguli în cazul alocării de către municipalitatea clujeană de fonduri nerambursabile pentru organizaţii non-guvernamentale.

Potrivit legii, persoanele fizice şi juridice pot solicita de la primării şi consiliile judeţene fonduri nerambursabile pentru activităţi non-profit de interes local. În virtutea acestei reglementări, Primăria Cluj-Napoca a adoptat un regulament în care se descrie modul în care pot fi obţinute finanţări nerambursabile. Perioada de depunere a cererilor pentru finanţare pentru 2018 a fost 3 ianuarie-8 februarie. Potrivit municipalităţii, în această perioadă nu mai puţin de 345 organizaţii nonprofit au depus cereri şi documente aferente pentru a obţine fonduri, suma solicitată ridicându-se la 60.558.301 lei. Din aceatsă sumă, 40.134.921 lei este solicitată pentru proiecte culturale şi de tineret iar 20.423.380 lei pentru programe sportive. Printre asociaţiile şi fundaţiile care au solicitat şi în acest an bani pentru a-şi putea derula proictele se numără Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Aceasta a solicitat 1,5 milioane de lei pentru a organiza ediţia 17 a Festivalului de Film Transilvania. Cei implicaţi în acest proiect au mai solicitat prin Asociaţia Film şi Cultură Urbană 62.000 lei pentru proiectul TIFF Sudio şi alţi 80.000 de lei pentru Film Inspiration Arena. Un alt proiect deja consacrat pentru care s-a solicitat finanţare este festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj-2018. Asociaţia Creative Ways a solicitat 234.000 lei pentru a putea organiza acest eveniment. De asemenea, Asociaţia Culturală „Opera 2 You” 1,290 milioane lei pentru Opera Aperta 2018@Cluj100, spectacole lirice şi coregrafice în aer liber. Aceeaşi asociaţie a mai cerut 379.000 lei pentru a susţine Concertul de prezentare „La operă” iar Asociaţia Culturală Eikon propune alocarea sumei de 500.000 lei pentru organizarea celei de a şasea ediţii a Festivalului de Carte Transilvania. Grupul de Iniţiativă Basarabeană. organizaţie care reuneşte studenţii basarabeni şi bucovineni din Cluj-Napoca, solicită 102.600 lei pentru organizarea celei de a XV-a ediţii a Festivalului Basarabia-100 de ani de la Marea Unire.

Un alt eveniment pentru care se solicită 390.500 lei este Festivalul de Muzică Electronică Delahoya. Pe lista cu ong-uri care solicită fonduri nerambursabile se află şi Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – Despărţământul Cluj al ASTREI, care în ultimii 150 de ani avut un rol crucial în emanciparea culturală a românilor din Transilvania. Reprezentanţii acestei asociaţii au solicitat doar 53.500 de lei pentru a edita revista ”Astra Clujeană” şi pentru a publica două volume dedicate Marii Uniri. şi Societatea Culturală Patriotică „Avram Iancu” din Cluj a solicitat o sumă modică de 90.000 de lei pentru a putea organiza evenimentul „Moţii şi Marea Unire”. În schimb, pentru a IX-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare se cere suma de 533.000 lei, pentru Zilele Studenţilor Maghiari 140.000 lei, iar federaţia Universitară Maghiară cere 161.000 lei pentru a organiza evenimentul „Tineri de succes”. Precizăm că în 2017, Curtea de Conturi a României a descoperit la Primăria Cluj-Napoca o serie de nereguli la capitolul finanţare ONG-uri. Astfel, experţii Curţii de de Conturi au constatat că au fost acceptate la plată nejustificat şi decontate către diferiţi beneficiari de fonduri publice nerambursabile pentru programe, proiecte, acţiuni culturale, sportive, religioase, sume aferente unor cheltuieli neeligibile în conformitate cu prevederile legale şi contractele de finanţare.

C.P.

Articole din aceeasi categorie