Aproape 1000 de copii din Cluj-Napoca au rămas fără loc în creşă

Aproape 1000 de copii din Cluj-Napoca au rămas și în acest an fără un loc în creșă. Din datele care apar pe pagina de internet a creşelor clujene reiese că situaţia locurilor în aceste unităţi e dramatică iar șanse de a se rezolva nu se întrevăd. Deși municipalitatea a dat în folosinţă în luna mai a acestui an o nouă creşă, cea de pe strada pe strada Donath, cu 90 de locuri, iar alte două umrează  să fie finalizate până în 2020, aceste investiţii nu rezolvă nici pe departe deficitul de locuri care există în Cluj-Napoca.

În cele 16 creşe subordonate Primăriei Cluj-Napoca au fost disponibile pentru anul şcolar 2019-2020 674 locuri, dintre care 57 la grupa maghiară. Pentru aceste locuri au fost depuse 1636 de dosare de înscriere. Fiecare dosar trebuia să cuprindă o cerere de înscriere, copie după certificatul de naştere al copilului, copie faţă-verso după cartea de identitate a ambilor părinţi, adeverinţă de serviciu, alte acte doveditoare pentru a beneficia de punctajul alocat fiecărui criteriu de departajere şi copie după decizia de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.

Din păcate, după analizarea dosarelor depuse, 962 de micuţi au fost respinşi iar părinţii vor trebui să-şi găsească altă variantă de a-şi îngriji copilul.

Municipalitatea mai are inițiate proiecte pentru creșe noi de peste 23 milioane de lei

Primăria Cluj-Napoca a anunțat deschiderea în luna mai a celei mai noi creșe din rețeaua administrată de municipalitate, prin Serviciului Public Administrare Creșe. Situată pe strada Donath, Creșa ”Căsuţa Iepuraşilor” oferă 90 de locuri pentru copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Valoarea lucrărilor de investiție realizate pentru construirea acestei noi creșe s-a cifrat la 4.041.819 lei (cu TVA). Primăria mai derulează alte proiecte de construire a unei noi creșe publice, printre care se numără o lucrare la creșa de pe strada Gr. Alexandrescu, cu 90 de locuri, cu termen de dare în folosinţă pentru toamna anului 2020. Valoarea acestei investiții publice este 8.780.290 lei (cu TVA inclus). Un alt proiect în derulare este cel de extindere al creșei existente pe strada Meziad. Proiectul este în validare la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, unde documentația pentru realizarea proiectării şi execuţiei creșei prevede o extindere a creşei existente cu alte 90 de locuri, echivalentul efectiv al unei creşe noi. Valoare estimată pentru acest obiectiv de interes public major este de 10.590.961 lei (cu TVA inclus). În acest moment Serviciul public administrare creșe are în administrare 16 creșe în care sunt îngrijiți 1.200 de copii.

C. PURIȘ

Articole din aceeasi categorie