Apel disperat al fermierilor din Transilvania: Vânătorii „omoară” crescătorii de animale

Fermierii transilvăneni se confruntă cu o serie de probleme care îi descurajează să-şi continuie activitate. Ei atrag atenţia că tot mai mulţi fermieri au început să-şi vândă animalele cu preţuri derizorii, iar dacă responsabilii din agricultură şi reprezentanţii legislativului nu i-au măsuri pentru a îndrepta lucrurile, tot mai multe ferme vor dispărea.
Preşedintele Asociației Fermierilor din Transilvania, Dan Nechifor susţine că una dintre problemele majore care le dă mari bătăi de cap crescătorilor de animale este generată de includerea terenurilor agricole și a pășunilor în fondurile cinegetice, precum și a instituirii, prin lege, a unei obligații în sarcina fermierilor, de a permite desfășurarea acțiunilor de vânătoare pe terenurile pe care le dețin cu orice titlu. Dan Nechifor susţine că, în baza art. 1 și 4 din Legea Nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, fermierii care dețin terenuri agricole și pășuni cu orice titluri și care sunt incluse în fondurile cinegetice, au obligația legală de a permite desfășurarea partidelor de vânătoare pe respectivele terenuri, suferind în acest fel importante prejudicii ca urmare a acțiunilor vânătorilor, de multe ori rău-intenționate.D.E.
Preşedintele Asociației Fermierilor din Transilvania susţine că partidele de vânătoare sunt devastatoare pentru păşuni şi culturile agricole. Nechifor afirmă că participanții la acțiunile de vânătoare pătrund în pășuni cu autovehiculele de tip SUV cu greutate mare și anvelope cu striații adânci, care, în perioadele ploioase ale anului, când terenul este afânat, distrug iarba destinată furajării animalelor de fermă. ‚’Mai mult, distrugerea pășunilor poate atrage sancționarea fermierilor de către APIA prin pierderea subvențiilor, deși aceștia nu au nicio vină pentru distrugerile provocate. De asemenea, vânătorii pătrund cu autovehiculele și în culturile agricole, distrugând importante suprafețe de culturi și producând prejudicii fermierilor’’, susţine el.
Mai mult, spune Nechifor, vânătorii constituie un adevărat pericol atât pentru animale cât şi pentru îngrijitori. ‚’De multe ori partidele de vânătoare au loc în timp ce animalele pasc pe păşune iar când aud focuri de armă se sperie şi nu mai pasc câteva ore. De asemenea, într-un an mi-am găsit un câine împuşcat de unul dintre vânători. Am făcut plângere la poliţie, însă nimeni nu a fost tras la răspundere. Totodată, la vecinul meu de păşune i-au împuşcat într-un an toţi câinii. Ce e şi mai grav este că nu ne anunţă când organizează partidele de vânătoare şi se poate întâmpla să-i împuşte chiar pe îngrijitori’’, a spus Nechifor.
Subvenţiile nu ajung la fermieri
O altă problemă reclamată de Dan Nechifor este legată de subvenţiile acordate de APIA. Concret, subvenţia este acordată proprietarilor de terenuri, şi nu fermierilor care le utilizează. Astfel, un proprietar de teren, pe care îl închiriază unui fermier, primeşte şi şi chirie de la fermier, dar subvenţia de la APIA, astfel că fermierul nu beneficiază de nici un fel de sprijin din partea statului. „Nu este de mirare ca ceea ce producem noi este mai scump decât în alte ţări, unde fermierul este subvenţionat direct de stat”, mai spune Dan Nechifor.
Preşedintele Asociației Fermierilor din Transilvania atrage atenţia că dacă autorităţile nu i-au măsuri în sprijinul producătorilor agricoli şi al crescătorilor de animale tot mai multe ferme se vor închide deoarece nu sunt sustenabile.

Articole din aceeasi categorie