Aparate performante de radiologie, în valoare de peste 2,5 milioane lei, în dotarea SCJU Cluj

Echipamente medicale în valoare de peste 2,5 milioane lei, cu garanție full-service de 5 ani, au intrat, la sfârșitul anului trecut, în dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj. Este vorba de trei aparate performante de radiologie cu braț C, pentru uz intraoperator, și două aparate de radiologie digitală (unul fix și unul mobil), achiziționate din fonduri provenite de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Local și din venituri proprii ale spitalului.

Două dintre aparatele de radiologie cu braț C funcționează în blocul operator al Secției Clinice Neurochirurgie și unul în blocul operator care deservește secțiile clinice Ortopedie-Traumatologie I-II, pentru intervenții chirurgicale ghidate imagistic. Aparatul de radiologie fix a fost destinat celor două secții de Ortopedie-Traumatologie, iar echipamentul mobil de radiologie digitală – Secției Clinice ATI I.

Potrivit conducerii SCJU Cluj, în sala de operație, aparatele de radiologie cu braț C sunt utilizate în chirurgie cardio-vasculară, neurostimulare sau ortopedie. „Brațul C permite mișcări orizontale, verticale sau în diagonală, astfel încât se pot obține radiografii ale pacientului din orice unghi, fără ca acesta să fie mișcat. Paleta largă de imagistică medicală oferită în timp real le permite medicilor chirurgi să identifice punctele critice, să monitorizeze în permanență progresul pacientului și să facă, în caz de nevoie, ajustările necesare manevrelor chirurgicale cu implicarea scheletului (vertebroplastii, proteze scheletice, fixări scheletice etc)” – precizează aceștia, adăugând că „intervențiile chirurgicale, chiar și cele complexe, în cazurile de politraumă, devin mai eficiente și mai sigure pentru pacient”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie