Anul şcolar va începe în bune condiţii în toate unităţile de învăţământ din judeţ

Cele 438 de unităţi de învăţămînt din judeţul Cluj, din care 217 cu personalitate juridică, îşi vor deschide porţile pentru noul an şcolar 2011-2012.

Adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj, Tunde Peter, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că din 12 septembrie în şcolile din judeţ vor studia 94.909 elevi, din care în învăţămîntul primar – 22.297, gimnazial – 22.623, liceal – 24.900, iar în învăţămîntul special 1.800. Numărul preşcolarilor care vor începe programe educaţionale în grădiniţe este de 21.194.

„Anul şcolar va începe în bune condiţii în toate cele 438 de unităţi de învăţămînt. Numărul autorizărilor sanitare a crescut cu 3%, astfel că în acest moment 75,52% din şcoli – în care învaţă 90,67% din totalul elevilor din judeţ – corespund din punct de vedere al condiţiilor igienice. 24,48% dintre unităţile şcolare sînt neautorizate, cauzele fiind fie lipsa apei curente ori a apei potabile, fie inexistenţa grupurilor sanitare în incinta şcolii. Doar 13 şcoli au alte probleme decît cele menţionate anterior”, a spus Tunde Peter, adăugînd că situaţia cea mai dificilă este la Grădiniţa din comuna Mihai Viteazul, unde clădirea a fost recent retrocedată, iar lucrările la noua construcţie vor fi de durată, ca urmare a lipsei fondurilor necesare.

Reprezentantul IŞJ a arătat, totodată, că în municipiul Cluj-Napoca situaţia şcolilor care au funcţionat în clădiri retrocedate a fost rezolvată. Liceul „Samuel Brassai” s-a mutat în clădirea Liceului „Victor Babeş”, iar acesta în edificiul Liceului „David Prodan”. Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” îşi va desfăşura activitatea în clădirea Colegiului Tehnic „Unirea”.

În acest an, pentru sistemul educaţional din judeţ a fost alocată suma de 5.000.085 de lei, investiţiile din 2011 însumînd 1.890.000 de lei. Un număr de 170 de şcoli a intrat în reparaţii curente, lucrările fiind susţinute din bugetele locale.

În ceea ce priveşte gradul de acoperire a posturilor didactice, acesta este de 100%, totalul cadrelor didactice din judeţ fiind de 7.646.

Pentru rechizitele şcolare, IŞJ a primit, prin ordin al Ministerului Educaţiei, suma de 269.550 de lei, care va fi folosită pentru 10.470 de pachete şcolare.

„Aşteptăm ca noul an şcolar să continue reforma în educaţie, prin aplicarea Legii învăţămîntului. Dorim ca schimbările să fie în beneficiul elevilor, iar pregătirea lor să fie la standarde europene. Învăţămîntul românesc este foarte bun, dar în UE se cer standarde tot mai ridicate. Legea învăţămîntului prevede creşterea competenţelor la fiecare elev în parte”, a spus Tunde Peter.

În opinia acesteia, este nevoie ca elevii să se orienteze şi spre meserii, pentru că dintotdeauna o meserie bine însuşită şi bine practicată a fost „brăţară de aur”.

Articole din aceeasi categorie