Amenzi usturătoare pentru proprietarii de pontoane

Prefectul judeţului Clujul a dezvăluit, ieri, că niciunul dintre proprietarii de pontoane de pe lacul Tarniţa nu deţin autorizaţii, fiind sancţionaţi cu câte 35.000 de lei.

Prefectul a precizat că la sfârşitul săptămânii trecute, inspectorii Gărzii de Mediu, reprezentanții Hidroelectrica SA şi cei de la Administrația Bazinală Someș Tisa au verificat legalitatea pontoanelor și a bărcilor de pe lac.

Aurel Cherecheş a spus că în perioada următaore va convoca Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a face demersuri în vederea scoaterii lacului Tarniţa din categoria de lacuri navigabile.

În zona Tarniţa şi Fântânele sunt foarte mulţi deţinători de bărci cu motor şi alte ambarcaţiuni de acest tip. Aproape la fiecare casă de vacanţă de pe malurile celor două lacuri există câte o barcă ancorată de ponton, pentru a purtea fi folosită la plimbări în sezonul de vară.

Ce e cert e că folosirea bărcilor cu motor pe lacuri poate polua grav mediul, iar cei care vor avea de suferit vor fi sutele de mii de clujeni care consumă apă din Tarniţa şi Fântânele.

Horia Nasra: “S-a terminat cu lacul şmecherilor”!

Liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra anunţă că va continua demersurile pentru protejarea lacului Tarniţa. În acest sens, parlamentarul a  depus mai multe întrebări ministrului Transporturilor, ministrului Mediului şi ministrului Apelor şi Pădurilor.

Astfel, deputatul clujean i-a solicitat lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, să efectueze un control de urgenţă la Oficiul de Căpitănie Dej, pentru că activitatea acestui oficiu lasă de dorit, iar “anarhia instituţională de pe lacul Tarniţa este cel mai bun exemplu”.

De asemenea, Nasra îl întreabă pe Răzvan Cuc câte permise de conducere pentru ambarcaţiuni în judeţul Cluj a eliberat Oficiul de Căpitănie Dej în ultimii zece ani şi câte amenzi a aplicat pe lacul Tarniţa, în ultimii cinci ani.

Totodată, Horia Nasra îicere ministrului Mediului să precizeze câte amenzi a aplicat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în zona Tarniţa în ultimii cinci ani şi dacă există un protocol de colaborare între Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj şi Oficiul de Căpitănie Dej pentru lacurile din zona de munte a Clujului, rezerva de apă potabilă pentru întreaga zonă.

Nu în ultimul rând, deputatul clujean îi cere ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş să precizeze care este calitatea apei din lacul Tarniţa şi cât s-a degradat în ultimii zece ani.

În ultimele săptămâni, mai mulţi parlamentari clujeni au semnalat situaţia alarmantă din lacul Tarniţa, sursa de apă potabilă a Clujului, după o serie de evenimente organizate pe lac sau în apropierea acestuia.

Articole din aceeasi categorie