Amabilitatea la serviciu nu rentează: antipaticii fac carieră (studiu american)

Amabilitatea la locul de muncă nu este un avantaj. Dimpotrivă, poate deveni un handicap, aşa cum demonstrează un studiu ce va apărea în numărul următor al revistei Journal of Psychology and Social Psychology, publicat în avans de cotidianul francez Libération, informează luni La Repubblica.

’Oameni puţin sociabili pot fi consideraţi mai competenţi tocmai în virtutea lipsei lor de afecţiune şi căldură’, au scris cercetătorii Timothy A. Judge (University of Notre Dame), Beth A. Livingston (Cornell University) şi Charlice Hurst (University of Western Ontario).

Mai mult, ‘tipii’ simpatici au frecvent ca prioritate faptul de a avea relaţii bune cu colegii şi de a munci în linişte, în timp ce antipaticii se dedică mai intens carierei personale. Pe scurt, ‘’durii’’ se simt adesea mult mai bine într-un mediu foarte competitiv precum cel al locului de muncă, în timp ce amabilii, între concesii, zîmbete şi fineţuri riscă să rămînă în urmă.

Cei trei profesori universitari au condus patru studii diferite, dintre care trei pe grupuri de sute de persoane intervievate în mod regulat de-a lungul anilor. Este vorba de tineri cooptaţi în timpul anilor lor de studii, iar în prezent integraţi în cîmpul muncii. Personalitatea lor a fost analizată folosind metode clasice de analiză psihologică şi răspunsuri încrucişate la statutul lor de muncă.

Al patrulea studiu a constat în punerea a 480 de studenţi din managementul afacerilor în rolul de director de resurse umane, făcîndu-i să studieze dosare personale şi cerîndu-le apoi opiniile cu privire la poziţia pe care ar fi acordat-o pentru fiecare profil.

Cercetătorii au demonstrat că persoanele morocănoase şi antipatice la locul de muncă au un succes mai mare decît cele disponibile şi în plus, insuportabilii şi cei percepuţi cu ostilitate cîştigă în medie cu 18,31% mai mult decît colegii lor care tind să fie amabili. Pe scurt, a fi amabil, politicos şi altruist este dezavantajos din punct de vedere economic.

Faptul că persoane negative şi morocănoase au mai mult succes decît cele sociabile ar putea părea un paradox, dar în spaţiul de muncă nu este. Potrivit studiului, enervanţii par să fie mai serioşi în ochii colegilor.

Din studiu au reieşit şi alte lucruri, deja cunoscute, cum ar fi faptul că la locul de muncă sînt încă preferaţi bărbaţii femeilor. Că sînt antipatici, sociabili sau foarte timizi, ei cîştigă mai mult decît femeile. Atît de evident, încît rezultatele cercetării se referă practic numai la bărbaţi. Faptul că sînt sociabile sau egoiste, lucrurile schimbă puţin situaţia pentru femeile angajate.

Distanta de 18% la salariu care separă bărbaţii care tind să fie antipatici de cei care tind să fie amabili se reduce la 5% atunci cînd vine vorba de femei. Care oricum dacă sînt frumoase cîştigă mai mult.

Articole din aceeasi categorie