Alte 20 de autobuze electrice la Cluj-Napoca

Douăzeci de autobuze electrice noi au fost date în folosinţă, ieri, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect ce vizează modernizarea flotei de transport public în comun în municipiu.

Primarul Emil Boc a precizat că în oraşul nostru, în acest moment, sunt 41 de autobuze electrice.

„Este ultima parte de introducere în circulaţie a autobuzelor electrice. Astăzi (n.red joi) vom pune în circulaţie 20 de autobuze electrice şi în momentul de faţă avem în Cluj-Napoca 41, 30 achiziţionate din fonduri europene, 11 din fonduri elveţiene. Contribuţia primăriei la fiecare este de 15%, 85% fiind sursa externă europeană sau fondurile elveţiene. Astăzi, municipiul nostru are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România şi se află în primele 10 oraşe din UE cu autobuze electrice raportat la numărul de locuitori. Acest lucru arată respectul nostru faţă de clujeni, dorinţa de a oferi o calitate a vieţii superioară la Cluj, de a promova transportul public nepoluant care să ne ajute să evităm problemele de sănătate. Şi în continuare primăria şi CTP au proiecte de modernizare a flotei de transport public şi mă refer aici la achiziţionarea a 50 de troleibuze şi a 24 de garnituri de tramvaie”, a declarat Emil Boc.

Edilul a mai precizat că Primăria Cluj-Napoca urmează să susţină dimensiunile europene nepoluante şi în viitorul exerciţiu financiar 2021- 2027. Potrivit acestuia, componenta de mobilitate şi de transport nepoluant este susţinută la cel mai înalt nivel în UE, iar municipalitatea va fi pregătită în continuare să depună proiecte, astfel încât transportul şi dimensiunea nepoluantă să devină tot mai susţinută în Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a reamintit că regulamentul pe transportul în comun a fost în dezbatere, iar acum este pregătit pentru implementare: “Sperăm că va produce efectele dorite pentru clujeni, de a avea un transport public modern, civilizat, echilibrat în care să ne respectăm unii pe alţii”.

La rândul său, directorul Companiei de Transport Public)CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag a subliniat că acest regulament aduce în actualitate legislaţia românească şi Directiva 1370 a comunităţii europene, care precizează parametrii la care trebuie să răspundă calitatea unui serviciu public, respectiv cum trebuie să fie comportamentul călătorului.

Dintre caracteristicile tehnice ale unui autobuz amintim: o capacitate totală de transport de 78 călători, din care 27 locuri pe scaune şi 51 locuri în picioare, lungimea autobuzului fiind de 12 m. Autobuzele au rampă pentru fotoliile rulante ale persoanelor cu dizabilități, loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante, sistem de încălzire în sezonul rece, sistem de aer condiţionat pentru sezonul cald, sistem de supraveghere video in interior şi exterior, sistem de ticketing şi internet gratuit WI-FI pentru călători.

Prețul unui autobuz este de 2.374.725 lei/ +TVA.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie