Alianţa Vestului, lansată oficial. Emil Boc: „Nu este un proiect de separatism teritorial”

Iniţiatorii proiectului “Patrulaterala Vestului”, primarii municipiilor Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Timişoara au semnat sâmbătă, în orașul de pe Bega, documentul de fundamentare a acestei asocieri, numită ‚Alianţa Vestului’.
Scopul acesteia este dezvoltarea unor proiecte majore comune, fiind o iniţiativă pentru susţinerea investiţiilor, a locurilor de muncă, a infrastructurii şi pentru mai buna absorbţie a fondurilor europene.
“Am semnat ieri (n.red-sâmbătă), impreună cu primarii oraşelor Timişoara, Oradea şi Arad inițiativa denumită “Alianţa Vestului”.
Acest proiect nu are nicio legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi resping categoric orice asociere în această direcţie, acest proiect nu este îndreptat împotriva Guvernului, ci dimpotrivă, împreună cu Guvernul României, folosind inclusiv resursele din fonduri europene, urmărim să avem oraşe puternice şi dezvoltate pentru a avea o Românie mai bogată şi prosperă pentru toţi românii.
România va fi mai bogată şi românii vor rămâne în ţară dacă toate motoarele dezvoltării ţării, în cazul de faţă oraşele, vor maximiza, împreună cu Guvernul, şansele de investiţii şi locuri de muncă pentru o mai bună calitate a vieţii aici, la noi acasă”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc.
Potrivit primarului, prin această initiaţivă, primarii din cele patru oraşe se asociază în vederea promovării şi susţinerii în comun, inclusiv cu fonduri europene, a unor importante proiecte de infrastructură (precum Autostrada Transilvania, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, spital regional, tren/ metrou metropolitan), pentru susţinerea mobilităţii forţei de muncă (menţinerea românilor în ţară şi aducerea acasă a celor care muncesc în străinatate), pentru susţinerea cu prioritare a economiei digitale, a inovării, a industriilor creative, pentru susţinerea şi implementarea mecanismului de Investiții Teritoriale Integrate (ITI), care să permită o abordare coerentă a proiectelor de investiții şi pentru susţinerea altor obiective de interes major pentru comunităţile noastre.
Dintre obiectivele comune ale acestei alianţe amintim câteva:
1. Îmbunătățirea radicală a mobilității și accesibilității între cele patru orașe.
• Accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania,
• Susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada ViaCarpathia,
• Susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara-Belgrad,
• Dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele 4 orașe,
• Finalizarea completă a tronsoanelor de centură și interconectarea la rețeaua TEN-T,
• Dezvoltarea în parteneriat a aeroporturilor și a facilităților de acces la acestea dinspre fiecare oraș către toate celelalte,
• Dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional
Creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren / tramvai /troleibus / autobus electric / metrou metropolitan
• Susținerea mobilității forței de muncă,
• Sprijinirea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură.
2. Susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială
• Sprijinirea colaborării mediului de afaceri prin rețele de furnizori, clustere regionale
• Promovarea unui set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenților economici,
• Susținerea inovării și a parteneriatelor între universități și mediul de afaceri, și administrația publică locală.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie