Alexandru Cordoş: „În 2015 vom continua să facem dreptate socială”

Senatorul Alexandru Cordoş se află la al doilea mandat consecutiv de parlamentar de Turda-Huedin, în Camera Superioară a forului legislativ al României. Spre deosebire de primul mandat, cel din legislatura 2008-2012, în care PSD, formaţiunea politică din care face parte senatorul Alexandru Cordoş se afla în opoziţie, acum parlamentarul clujean face parte din alianţa PSD-UNPR-PC, ai cărei reprezentanţi susţin Guvernul. De aceea, de peste doi ani, Alexandru Cordoş se află în tabăra celor care trebuie să facă, nu a celor „care dau cu pietre în lucrul făcut de alţii”, rol asumat de opoziţia românească încă de la începutul noii ere a pluripartidismului, ce a debutat pe scena politică odată cu înfiinţarea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională. De aceea, l-am invitat pe reprezentantul locuitorilor Colegiului uninominal nr. 4 Turda-Huedin în Senatul României să prezinte alegătorilor săi un scurt bilanţ al anului ce tocmai se încheie.

acordosRep: Vă rog să faceţi un bilanţ succint al activităţii d-voastră parlamentare în acest an.

Alexandru Cordoş: În acest mandat am iniţiat 57 de proiecte legislative pentru stimularea ocupării forţei de muncă, finanţarea proiectelor din domeniul sănătăţii şi a infrastructurii, măsuri de protecţie socială, legislaţia salarizării şi a sistemului public de pensii, modificarea Codului Muncii şi a Legii dialogului social, a Codului Silvic, constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, educaţia naţională, precum şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

Din întîlnirile cu cetăţenii, precum şi în urma audienţelor realizate, au rezultat 91 de întrebări, 55 de interpelări şi numeroase memorii adresate ministerelor şi instituţiilor abilitate.

De asemenea, prin intermediul celor 26 de declaraţii politice, susţinute în plenul Senatului, am punctat subiecte de interes naţional şi local, care pot contribui la o bună guvernare.

Am participat la dezbaterile parlamentare, prilejuri în care am luat cuvîntul de 125 de ori, atît la şedinţele Senatului cît şi ale celor două camere, reunite.

Rep: Ce obiective, din cele promise alegătorilor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, aţi realizat pînă acum?

Alexandru Cordoş: În primul rînd, am adoptat o serie de legi prin care am realizat reparaţiile sociale necesare. Am restituit pensiile şi salariile tăiate de fosta guvernare. Am crescut salariul minim pe economie, de la 700 la 900 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 30 la sută, din 2012 şi pînă în prezent. De la 1 ianuarie 2015, circa 1,5 milioane de salariaţi vor beneficia de majorarea salariului la 975 de lei, iar din 1 iulie, la 1050 de lei. Am crescut pensiile, în 2013 şi în 2014, cu un procent mai mare decît cel al ratei inflaţiei. Am scăzut TVA-ul la produsele de panificaţie, de la 24 la 9 la sută, după ce fosta guvernare crescuse TVA-ul de la 19 la 24 de procente. Am redus, cu 5 puncte procentuale, cota contribuţiei angajatorilor la fondul de asigurări sociale.

Prin investiţiile realizate în infrastructură în ultimii ani, continuarea lucrărilor de la autostrada Transilvania şi demararea proiectului autostrăzii Turda – Sebeş, rata de ocupare a populaţiei a crescut, de la 61,2 la 62,6 la sută. Prin urmare, s-au păstrat şi s-au creat noi locuri de muncă. Rata şomajului, în trimestrul III al anului 2014, a scăzut, de la 6,7 la 6,5 la sută.

Rep: Cu ce aţi contribuit, în calitate de reprezentant al Colegiului uninominal nr. 4 Turda – Huedin, în Senat, la ameliorarea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor din această zonă a judeţului Cluj?

Alexandru Cordoş: În calitate de reprezentant în Senat al colegiului Turda – Huedin – zona de munte, am avut în vedere, în primul rînd, păstrarea şi apoi crearea de noi locuri de muncă, prin atragerea investitorilor şi demararea unor proiecte noi.

Pe lîngă continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania, precum şi începerea lucrărilor la Autostrada Turda – Sebeş, începerea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa – Lăpuşteşti ar putea crea peste 5 mii de locuri de muncă în următorii şapte ani.

Pentru Turda – Cîmpia Turzii, şi Combinatul social de la Industria Sîrmei reprezintă o soluţie care conduce la reintegrarea disponibilizaţilor pe piaţa muncii.
Înfiinţarea clusterului regional balneo-turistic “Transilvania Nord – Vest” va conduce la valorificarea potenţialului turistic al zonei.

În acelaşi timp, am făcut demersuri pentru înfiinţarea unui parc industrial în zona Huedin, obiectiv ce, împreună cu finalizarea introducerii gazului metan, ar duce la crearea de noi locuri de muncă şi la dezvoltarea economică a zonei.
Dezvoltarea infrastructurii în zona de munte rămîne o prioritate şi pentru anul 2015.

Rep: Ce obiective v-aţi propus pentru anul viitor?

Alexandru Cordoş: La nivel legislativ, mă voi axa pe iniţierea de proiecte pentru reducerea fiscalităţii (TVA, impozite şi taxe la angajatori), armonizarea legislaţiei muncii, creşterea gradului de ocupare în rîndul tinerilor şi dezvoltarea zonelor rurale.

Prin bugetul pentru anul 2015 vom continua să facem dreptate socială şi vom aplica măsuri de stimulare economică, fără a fi introduse taxe sau impozite suplimentare.

Dezvoltarea serviciilor medicale în judeţul Cluj reprezintă o prioritate penttru anul viitor. Construirea Spitalului regional de urgenţă este vitală pentru creşterea calităţii actului medical. În exerciţiul bugetar al anului 2015, Ministerul Sănăţii primeşte un plus de 3, 2 procente, pentru investiţii şi dotări la spitalele din administraţia locală şi centrală, cît şi pentru confinaţarea unor investiţii din fonduri europene.

Voi susţine finanţarea lucrărilor de infrastructură: autostrada Transilvania, autostrada Turda – Sebeş, continuarea lucrărilor de extindere a pistei de 3500 de metri, de la Aeroportul Internaţional Cluj. Totodată, prelungirea centurii Apahida- Vîlcele, pînă la autostrada Transilvania, va elimina traficul greu din Turda. Aceste investiţii vor contribui la crearea de noi locuri de muncă.

Voi întreprinde şi în 2015 toate demersurile pentru înfiinţarea mai multor centre de colectare a legumelor şi a fructelor, în judeţul Cluj, pentru a sprijini astfel producătorii.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie