Aleşii locali şi-au acordat spor la salariu pentru condiții vătămătoare de muncă

Controlul făcut de Curtea de Conturi a României a scos la iveală nereguli şi la nivelul primăriilor din zona rurală a județului Cluj. Printre comunele supuse controlului se numără Agireşu, Aiton, Baciu, Buza, Călăraşi, Ciucea, Ciurila, Corneşti, Dăbâca, Feleacu, Izvoru Crişului, Geaca, Mărişel, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Iara, Negreni, Ţaga şi Unguraş. Printre abaterile constatate se numără acordarea fără respectarea legii de sporuri salariale, efectuarea de plăţi pentru lucrări neexecutate şi neîncasarea taxelor aferente contractelor de închiriere sau concesiune.

La Aiton, experţii Curţii de Conturi au constatat că bugetul comunei a fost prejudiciat cu 48.000 lei ca urmare a plăţilor efectuate pentru achiziții agregate mai mari decât cele datorate, conform contractelor de achiziție încheiate. De asemenea, s-a descoperit că primăria nu a calculat, facturat și încasat veniturile cuvenite bugetului local, reprezentând chirie, în cuantumul legal, precum și majorările de întârziere aferente, pentru neplata la termen a chiriei de către crescătorii de animale care au închiriat terenurile din domeniul public aflate în extravilanul comunei cu destinația de pășuni, prejudiciul cauzat fiind de 30.000 lei. Şi la Primăria Baciu au fost descoprite o serie de nereguli. Astfel, s-a constatat că au fost efectuate plăți nelegale pentru cheltuieli de personal, reprezentând indemnizație de dispozitiv și spor de fidelitate, acordate funcționarilor publici și personalului contractual. Prejudiciul cauzat bugetului local în urma acestor plăţi este de 82.000 lei. Totodată, experţii Curţii de Conturi au constatat că au fost efectuate plăți nelegale de 12.000 lei pentru servicii de salubrizare (depozitare deșeuri) mai mari decât cele real executate. Nereguli au fost constatate şi în cazul cheltuielilor cu asigurări de răspundere civilă auto (RCA), pentru mașinile utilizate pentru serviciul public de salubrizare, care a stabilit și încasat contravaloarea acestor servicii prin tarif, fără însă a se acoperi cheltuiala Primăriei Baciu cu aceste asigurări.

La Ciurila neregulile constau în acordarea fără temei legal funcționarilor publici și personalului contractual a indemnizație de dispozitiv și sporului de fidelitate. Prejudiciul constatat în acest caz este de 49.000 lei. Ce e cu totul alarmant la Ciurila e că aleşii locali de aici au primit în perioada 2015-2017 spor de condiții vătămătoare, cauzând un prejudiciu bugetului local de 31.000 lei. Abateri grave au fost constatate şi la Iara. Potrivit documentelor întocmite de Curtea de Conturi, primăria de aici a acceptat la plată și decontat lucrări de proiectare peste baremurile prevăzute de actele normative în vigoare, pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare drum comunal DC 102 Iara-Mașca, Comuna Iara, Jud. Cluj“, fiind cauzat un prejudiciu instituției în sumă totală de 129.383 lei, din care plăți nelegale în sumă de 87.422 lei și foloase nerealizate în sumă de 41.961 lei. Tot la Iara s-a constatat că au fost acceptate la plată și decontate lucrări de proiectare peste baremurile prevăzute de actele normative în vigoare, la obiectivul de investiții ,,Renovare și reabilitare Școală cu clasele I-IV Localitatea Iara, jud. Cluj“, fiind cauzat un prejudiciu instituției în sumă totală de 33.948 lei, din care plăți nelegale în sumă de 30.584 lei și foloase nerealizate în sumă de 3.364 lei.

O altă neregulă constă în acceptarea la plată și decontarea unor lucrări de proiectare peste baremurile prevăzute de actele normative în vigoare, la obiectivul de investiții ,,Construire Centru de sănătate în Localitatea Iara, jud. Cluj“, fiind cauzat un prejudiciu bugetului local în sumă totală de 19.120 lei, din care plăți nelegale în sumă de 17.225 lei și foloase nerealizate în sumă de 1.895 lei.

La Săvădisla au fost constatate cheltuieli de personal, care exced cadrul legal reglementat privind salarizarea din sectorul bugetar, reprezentând indemnizație de dispozitiv, în procent de 25% din salariul de bază. Aceste indemnizaţii se ridică la 85.000 de lei şi au fost acordate în perioada ianuarie-iunie 2017. Primăriei Mihai Viteazul i se impută faptul că a reziliat contractul de execuție de lucrări care avea ca obiect construire clădire primărie, fără să recupereze sumele datorate de constructor pentru viciile de execuție identificate la lucrarea în cauză. Acest lucru a generat un prejudiciu de 32.000 lei.

C.P.

Articole din aceeasi categorie