Alarmă falsă privind roşiile pline de pesticide

Într-un singur caz, laboratoarele care fac analize de specialitate au găsit, în 2019, pesticide în tomate, iar toată cantitatea de respectivă de roşii a fost retrasă de la comercializare, a declarat duminică, la Cluj-Napoca, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, care a confirmat comunicatul ministerului de resort, în care se spunea că, anul trecut, întrt-o singură probă de tomate au fost găsite reziduuri de pesticide mai mari decât limita admisă.

“Am observat un subiect în presă legat de prezenţa pesticidelor în legume şi că mai mult de jumătate din legumele pe care românii le consumă ar conţine pesticide. Monitorizarea reziduurilor de pesticide din legume se face de Autoritatea Naţională Fitosanitară, prin două laboratoare: laboratorul central pentru controlul reziduurilor şi pesticidelor şi un laborator regional. Aceste laboratoare prezintă public, pe site, rapoarte anuale privind rezultatul acestor determinări de pesticide. Lucrurile, pentru anul 2019, stau în felul următor: laboratorul central a făcut 419 determinări, din care 192, adica 46%, au conţinut reziduri de pesticide în limitele maxime admise, adică nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Doar una dintre aceste probe a depăşit limitele maxime admise. Asta înseamnă că toate tomatele respective au fost retrase de la comercializare. Iar 224 de probe, reprezentând 54%, nu au avut reziduuri de pesticide. Determinările efectuate la laboratorul din Tîrgu Mureş, stau în felul următor: din 256 de probe, 81 dintre acestea, adică 31,6% au avut reziduuri de pesticide, dar fără a depăşi limitele maxime admise. Iar 175 dintre probe, respectiv, 68,36% nu au prezentat reziduuri”, a declarat Adrian Oros.

Programul “Tomata” continuă şi în 2020

“Anul acesta, în aşa numitul program Tomata, am introdus două elemente noi. Atunci cînd se depun dosarele – şi am prelungit termenul până în 15 aprilie -, beneficiarul trebuie să prezinte o copie a filelor din Registrul agricol, deschis la primării. De asemenea, pentru a monitoriza calitatea tomatelor care se oferă populaţiei, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă al tratamentelor pentru protecţia plantelor, care va fi verificat de Autoritatea Naţională Fitosanitară. Se va verifica cu ce substanţe s-au făcut aceste tratamente, şi care sunt cantităţile cumpărate. Mai mult, pentru că sunt cîteva zone din ţară care sunt beneficiare ale programului, unde există sute sau chiar mii de beneficiari, pentru a nu se mai deplasa mii de oameni dintr-o comună la sediul Direcţiei Agricole Judeţene, am solicitat ca reprezentanţii Direcţiei să meargă în teritoriu şi să facă verificarea dosarelor acolo.”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Eliminarea deficitului comercial din agricultură

O altă temă abordată de Adrian Oros a vizat eliminarea deficitul balanţei comerciale din agricultură. „În noul Plan Naţional Strategic vom lua o serie de măsuri care să ducă la eliminarea deficitului din comerţul internaţional cu produse agricole, deficit care a depăşit un miliard de euro în 2019. Vrem să revenim la un excedent, aşa cum era înainte de 2015. Măsurile vor fi de sprijinire a mediului asociativ, ferma medie, ferma de familie, sectorul de depozitare şi de procesare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă, purtătoare de subvenţii, ci produse agricole şi alimentare procesate, cu o valoarea adăugată mare”, a spus Adrian Oros.

El a adăugat că Planul Naţional Strategic pentru agricultură va fi realizat în ţară şi nu în străinătate ca în trecut, documentul urmând să fie până în septembrie la Comisia Europeană, iar un prim draft al Planului va fi finalizat până în aprilie, pentru a putea fi corectat.

V. DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie