Ajutoare financiare în valoare de 506.807 lei, acordate în 2014 de Arhiepiscopia Clujului

Peste 11.000 de persoane au beneficiat, anul trecut, de cele 30 de proiecte şi programe ale Arhiepiscopiei Clujului, derulate prin sectorul Misionar-social, condus de PS Vasile Someşanul – relevă raportul de activitate pe 2014, al arhiepiscopiei.

Lucrările Adunării eparhiale, în care a fost analizată întreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2014, sub aspect administrativ, economic, cultural şi misionar-social, s-au desfăşurat la sfîrşitul săptămînii trecute, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub preşedinţia ÎPS Părinte arhiepiscop şi Mitropolitul-Andreimitropolit Andrei. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum oficiată în paraclisul Seminarului Teologic.

Potrivit datelor prezentate cu această ocazie, în 2014 Arhiepiscopia Clujului a inaugurat Căminul de bătrîni „Sf. Ioachim şi Ana” de la Cuşma (judeţul Bistriţa-Năsăud), care are o capacitate de 40 de locuri, Cantina socială din Bistriţa, care oferă hrană zilnic pentru 120 de persoane, Centrul de zi pentru vîrstnici Bistriţa, cu 25 de beneficiari, şi proiectul socio-educativ „Sf. Cuv. Parascheva” din Suceagu, destinat recuperării a 25 de copii din clasele I-IV, aflaţi în risc de abandon şcolar. Acestora li se adaugă proiectul de economie socială „O şansă, o reuşită în viitor pentru persoane vulnerabile”, pe care Arhiepiscopia Clujului îl va implementa printr-un program cu finanţare europeană. Proiectul îşi propune să înfiinţeze două structuri de economie socială (o tipografie şi o brutărie), care vor crea 11 locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile din mediul rural.

Conform bilanţului, Arhiepiscopia Clujului a acordat, în 2014, ajutoare financiare în valoare totală de 506.807 lei. Din aceştia, 107.236 lei – din „Fondul Filantropia” (destinat în special persoanelor cu nevoi medicale), din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” – suma de 202.367 lei, şi suma de 197.204 lei, rezultată din colectele pentru creştinii ortodocşi din Siria. Acestora li se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 286.000 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii lipsiţi de posibilităţi materiale.

În anul 2014, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie sau reparaţii 64 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite stadii (de la fundaţie pînă la pictură), şi au fost sfinţite sau resfinţite 13 biserici – mai relevă raportul.

„În faţa problemelor pe care le întîmpină familia şi tineretul astăzi, preoţilor din Arhiepiscopia Clujului li se cere o implicare mai mare în educaţia morală şi în catehizare. De aceea, de anul trecut, în toate protopopiatele Arhiepiscopiei funcţionează Asociaţia Tinerilor Ortodocşi, care are un puternic caracter misionar. Ea îşi propune să cultive repespectul pentru valorile creştin-ortodoxe în rîndul tinerilor şi să iniţieze programe şi proiecte care să conducă la implicarea activă a copiilor, adolescenţilor şi tinerilor în viaţa comunităţilor parohiale” – precizează, într-un comunicat remis presei, pr. Bogdan Ivanov.

Astfel, anul trecut au fost organizate 13 tabere pentru copii şi tineri, cu peste 800 de participanţi. De asemeni, a fost inaugurat programul „Sfînta Liturghie şi şcoala duminicală pentru copii”, în biserica „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, şi a fost iniţiată clasa pregătitoare „Sfîntul Stelian” din Bistriţa. În cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca funcţionează, pe lîngă ciclul liceal, 8 clase de ciclu primar şi 2 clase de ciclu gimnazial, gîndite ca o alternativă educaţională şi formativă adresată copiilor şi adolescenţilor. Tot în Cluj-Napoca funcţionează Şcoala gimnazială „Christiana – A doua şansă”, care se adresează persoanelor care au abandonat şcoala. Pentru 50 de copii preşcolari, Grădiniţa ortodoxă „Sfîntul Stelian” din  Cluj-Napoca asigură pregătirea intelectuală şi spirituală, în cele mai bune condiţii.

În 2014 au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Sîngeorz Băi, care va fi inaugurat în acest an, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 35 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, in valoare totală de 79.500 de lei, la care se adauga şi bursele în valoare de 80.000 de lei, acordate de arhiepiscopie” – mai relevă datele raportului.

Pentru 2015, Arhiepiscopia Clujului îşi propune finalizarea lucrărilor la primul cămin din cadrul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”, continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană, demararea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfîntul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, inaugurarea Centrului de Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea”, de la Sîngeorz Băi, precum şi inaugurarea Tipografiei Renaşterea şi a brutăriei Arthos din Popeşti.

„Evenimentul cel mai important al anului 2015 va fi organizarea la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, a Întîlnirii tinerilor ortodocşi din Europa, la care vor participa peste 5000 de tineri din toate ţările ortodoxe” – precizează pr. Bpgdan Ivanov.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie