Afacerea „borna kilometrică”, un nou tun dat bugetului de stat

Pe mai multe drumuri din județul Cluj, în locul vechilor borne kilometrice din beton au apărut borne din plastic, amplasate pe un postament de beton, cu un cilindru metalic.

Mai mult ca sigur, firma care a câștigat licitația pentru amplasarea de indicatoare rutiere pe drumuri din județul Cluj a ales să pună borne kilometrice din plastic pentru că sunt mai ieftine, asigurându-și în acest fel un profit considerabil.
Unul dintre sectoarele de drum pe care pot fi văzute astfel de indicatoare kilometrice este DN 16 Apahida-Mociu-Reghin, aflat în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj. Aici, majoritatea acestor borne s-au degradat deoarece producătorul a lipit deficitar foliile reflectorizante care arată kilometri și denumirea localităților.
După cum se poate vedea și în fotografiile făcute de către Făclia de Cluj, foliile se dezlipesc de pe bornele din plastic, multe dintre acestea devenind nefolositoare.Unele dintre borne au rămas în totalitate fără folie. Exemplu în acest sens sunt bornele de pe sectorul de drum dinrte Apahida și Corpadea. Altele pur și simplu au dispărut de tot deoarece s-au crăpat și au fost luate de vânt. Potrivit ofertelor prezentate de firmele specializate în vânzarea de indicatoare rutiere, o bornă kilometrică din plastic costă aproximativ 300 de lei. La această sumă se mai adaugă și prețul de montare.
Lung de 113 kilometri, DN16 este un drum național care leagă orașele Cluj-Napoca și Reghin, drum care pornește din localitatea Apahida. DN 16 se află pe lista celor mai periculoase drumuri din această parte a țări. Anul trecut, conducerea Ministerului Tranbsporturilor anunța că drumui Apahida-Reghin urmează să fie inclus într-un proiect de modernizare, însă până acum nu s-a făcut nimic în acest sens.

C.PURIȘ

Articole din aceeasi categorie