Adelson – magnatul american care a pus ochii pe Spania

ABC

Miliardarul american Sheldon Adelson insistă în planurile sale de a debarca în Spania, în pofida problemelor cu justiţia pe care le are în SUA. Lui Sheldon Adelson îi place să se prezinte drept “cel mai bogat evreu din lume”. Un apelativ pe care l-a cîştigat, la 78 de ani, graţie legendarei industrii a jocurilor de noroc din Nevada. Acest fiu de imigranţi ucraineni stabiliţi la Boston a acumulat o avere de 21 de miliarde de dolari. Totuşi cazinourile din Las Vegas nu-i mai ajung, iar în expansiunea lui internaţională a pus acum ochii pe Spania.

Compania sa – Las Vegas Sands Corporation – are 34.000 de angajaţi şi încasează anual 7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor revistei Forbes. Modelul de afaceri aplicat de Adelson insistă pe o combinaţie între jocuri de noroc şi odihnă, cumpărături, turism şi congrese. De aceea proiectele sale caută să cuprindă cazinouri, hoteluri şi agrement, în stilul luxosului The Venetian, devenit unul din complexurile cele mai rentabile din Las Vegas.

În căutare de pieţe în afara SUA, Adelson a început cu Asia cu operaţiuni multimilionare în Macao şi Singapore. Fapt ce i-a servit să eschiveze criza americană cu ajutorul invidiabilei creşteri economice a Chinei şi predispoziţia spre a joc a asiaticilor. Iar acum a pus ochii pe Spania, unde vrea să creez un “Euro-Vegas”. Totuşi, în acest avînt de a-şi extinde imperiul, cotat la bursă din 2004 şi care este controlat 57% de el şi a doua lui soţie, l-a adus pe Sheldon Adelson în obiectivul Ministerului de Justiţie.

De cîteva luni, FBI şi SEC (Securities and Exchange Commission) investighează afacerile sale din Macao pentru presupusă încălcare a legislaţiei americane (Foreign Corrupt Practices Act), care penalizează practicile corupte ale companiilor în afara SUA. Las Vegas Sands Corporation afirmă că a îndeplinit pe piaţa chineză legislaţia aprobată în 1977 şi aplicată scrupulos de Administraţia Obama. Dosarul include de la dare de mită, la manevre financiare “chestionabile”.

În pofida acestor neplăceri, Adelson a ocupat mereu un loc de frunte pe scena politică americană. Deşi a avut telefon direct cu fostul preşedinte George W. Bush, magnatul s-a limitat la sponsorizarea cauzelor legate de Israel. El face însă donaţii generoase campaniilor republicane, precum cei 10 milioane de dolari oferiţi lui Newt Gingrich, aspirant la nominalizarea Partidului Republican. O donaţie perfect legală după ce Curtea Supremă din SUA a eliminat restricţiile existente asupra acestor mega-contribuţii. Încă la jumătatea procesului primarelor, pentru a decide cine va fi adversarul lui Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie, nu au lipsit criticile pentru implicarea sa nemăsurată în actuala campanie.

Cu ajutorul averii sale, care ocupă locul opt între primele zece din SUA, Sheldon Adelson şi-a manifestat predispoziţia de a cumpăra influenţă şi în Israel. Aici finanţează amplu ziarul Israel HaYom. Un popular ziar distribuit gratuit la domiciliu şi care nu îşi ascunde simpatia profundă faţă de premierul israelian Benjamin Netanyahu. În asemenea măsură încît publicaţia, în stilul USA Today, şi-a atras porecla de “Bibi-ton”.

Articole din aceeasi categorie