Absolvenții UBB – „nu doar buni specialiști, ci și buni cetățeni”

Rectorul Universității Babeș Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David, a declarat miercuri, într-o conferință de presă online, că universitatea clujeană dorește să formeze nu doar buni specialiști, ci și buni cetățeni.

„Noi, la UBB, dorim să formăm buni specialiști, dar și buni cetățeni, și oarecum o facem altfel decât multe alte universități din țară. Dincolo de faptul că valorizăm toate cele trei misiuni fundamentale, și anume componenta de educație – cercetare – dezvoltare – inovare și de legătură cu societatea, o facem și diferit, într-un fel. Și anume, noi punem în centrul activității academice ideea de a genera cunoaștere prin cercetare, și-n acest proces facem educația și legătura cu societatea. Altfel, am fi doar o universitate care preluăm cunoașterea generată de alții, pe care o putem preda studenților noștri, poate foarte bine, dar nu este cunoaștere originală, nu-i formăm pe studenți ca buni specialiști, ca cetățeni, pentru societate” – a declarat prof. dr. Daniel David.

Acesta a adăugat că UBB își asumă, explicit, la nivel de licență, să fie o universitate globală, la nivel național. „Suntem incluzivi, nu suntem foarte selectivi, deoarece noi credem că tinerii trebuie să studieze la nivel de licență. Stăm foarte prost în comparație cu celelalte țări la care raportăm numărul de absolvenți de studii superioare la totalul populației, iar Universitatea Babeș-Bolyai și-a luat această misiune, să îmbunătățească acest raport printr-o incluziune foarte mare la nivel de licență. Sigur că la nivel de masterat și doctorat, după aceea, suntem mai selectivi, iar caracterul global nu se referă doar la țară, se referă și la nivel internațional, și sperăm să avem cât mai mulți studenți din toată lumea” – a mai declarat Daniel David.

Prorectorul UBB, Anna Soos, a precizat, în aceeași conferință de presă, că pentru anul universitar 2020-2021, universitatea scoate la concurs 4976 locuri bugetate la nivel de licență, dintre care 4875 pentru cei din România, respectiv Comunitatea Europeană, și 101 locuri alocate românilor de pretutindeni. Dintre aceste locuri, 25 sunt alocate candidaților de etnie roma, iar 170 celor care vin de la licee din mediul rural.

„Pe lângă locurile bugetate, mai avem și 10.000 de locuri cu taxă și 2550  de locuri pentru învățământ la distanță, respectiv cu frecvență redusă, pentru studii universitare de nivel licență” – a declarat prof. dr. Anna Soos.

Prorectorul UBB a precizat că, la nivel de masterat, UBB va scoate la concurs 3.573 de locuri la buget și 6.158 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, 73 sunt destinate românilor de pretutindeni și 5 studenților de etnie roma.

„Din punct de vedere al numărului, la nivel de licență avem 236 de programe (învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă), în limbile română, maghiară, germană, engleză, franceză, italiană, iar la masterat avem 228 de programe  (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă), tot în aceste limbi. La licență sunt două programe noi, și anume, la Facultatea de Studii Europene – Specializarea Diplomație în afaceri, respectiv la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Specializarea Studii de conflict. La masterat avem patru specializări noi: Analiza spațială și organizarea teritorială/ Spatial Analysis and Teritorial Organization (în limba engleză) – la Facultatea de Geografie, Managementul dezastrelor – la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Management și antreprenoriat cultural – la Facultatea de Teatru și Film și Marketing digital (în limba maghiară) – la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor” – a anunțat prorectorul UBB, Anna Soos.

Având în vedere restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, UBB a decis ca admiterea din acest an să fie organizată exclusiv online, condițiile specifice fiind stabilite la nivelul fiecărei facultăți. Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 9 și 30 iulie 2020. Calendarul admiterii, care cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afișarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile, a fost stabilit la nivelul fiecărei facultăți.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie