A şaptea zi de proteste la Cluj: „Voi daţi afară/ Tinerii din ţară”

Dacă în prima zi a manifestărilor doar circa trei sute de clujeni au ieşit să protesteze împotriva Puterii, ieri, în a şaptea zi de proteste, numărul acestora era triplu. Aşa că, parafrazîndu-l pe Coşbuc, aş spune: Sînt greu clujenii de pornit/ Dar de-i porneşti, sînt greu de-oprit.

Membri marcanţi ai USL s-au alăturat protestului desfăşurat joi la Cluj – de la consilieri locali, judeţeni şi lideri de organizaţii, pînă la parlamentarii formaţiunii politice.

„Am venit din solidaritate faţă de protestatari, dar şi ca să ne manifestăm propria nemulţumire în calitate de cetăţeni. Nu vrem să confiscăm acest protest – aşa cum unii agitatori trimişi de PDL au afirmat -, ci vrem să ne alăturăm lui, pentru că asta a rămas singura soluţie a Opoziţiei. Parlamentul este ignorat de Guvernul Boc, toate legile sînt adoptate prin asumarea răspunderii, aşa că nu ne-a mai rămas decît să ieşim şi noi în stradă” – a declarat, pentru Făclia, deputatul Cornel Itu, prezent la mitingul de aseară, de la Cluj.

„Sînt de acord să participăm, dar nu să ieşim în faţă noi, reprezentanţii de marcă ai partidului. Noi susţinem aceste manifestări şi sîntem de acord cu toate revendicările pentru că, în calitate de cetăţeni, avem aceleaşi nemulţumiri, aceleaşi probleme cu restul populaţiei” – a afirmat consilierul judeţean PSD, Valentin Cuibus.

„Sînt bucuros că lumea poate să-şi arate opţiunea pentru democraţie  şi liberate, dar se pare că anumite elemente încearcă să influenţeze manifestanţii să scandeze lozinci de genul «PDL egal USL», ceea ce nu este adevărat. Îmi pun întrebarea, dacă nu conduc partidele politice România, cine să o conducă, Federaţia de fotbal?”, a subliniat consilierul judeţean PNL Marius Bălaj.

„Sînt prezentă aici în calitate de cetăţean al acestei ţări, pentru că sînt alături de ceilalţi. Cu toţii o ducem foarte greu, dar sperăm că datorită curajului pe care îl au manifestanţii, actula Putere va pleca de la guvernare”, a afirmat vicepreşedintele PSD Cluj, Lucia Suciu, primăriţa din Chinteni.

Şi joi seara clujenii au venit cu pancarte şi cu slogane noi – „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cît furaţi”; „UDMR nu fura”; „Noi facem critică, nu facem politică”; „Emigrarea nu e o soluţie”; „Vrem primar pentru oraş/ Nu Apostu, un ocnaş” şi „Voi daţi afară/ Tinerii din ţară” -, dar au scandat şi lozincile deja consacreate, precum: ”Emil Boc şi gaşca lui/ Ruşinea Ardealului”; „Roşia Montană/ Nu e de pomană”; „Nu vrem să fim o naţie de sclavi”; „Băsescu Traian/ Primul huligan”; „Nu staţi la balcoane/ Că muriţi de foame”; „Jos Băsescu” şi „Jos Guvernul”.

În timp ce manifestanţii se adunau în Piaţa Unirii, un grup de tineri a început să scandeze: „Ole, ole/ Urîm partidele”, însă întrebaţi cine ar vrea să conducă ţara, nu au ştiut ce să răspundă decît că „Nu ăştia”.

„Poate este şi o sancţionare a clasei politice, dar eu spun că, dincolo de această chestiune, trebuie să rămînă soluţia pe zona politică, pentru că numai din zona politică poate veni soluţia, nicidecum din anarhie şi din dezordine constituţională. Partea asta de decredibilizare a unei acţiuni civice este în planul PDL-ului de la bun început. Asta s-a întîmplat în Bucureşti şi au încercat şi aici, în Cluj. Părerea mea este că nu vor reuşi, pentru că dincolo de toate aceste manipulări crase, vor rămîne problemele oamenilor. Eu nu am vrut să particip în numele partidului şi pentru partid, dar mi-au cerut foarte mult prezenţa colegii mei. Au venit şi ei aici în calitate de cetăţeni. Nu avem voie, noi, partidele politice, în momentul de faţă, să decredibilizăm această acţiune şi cred că prezenţa noastră trebuie să se simtă printre oameni. De ce? Pentru că noi am strigat în toţi aceşti ani – din opoziţie, în consiliile locale, în consiliile judeţene, în Parlament – am strigat toate problemele acestea şi mi se pare normal să fim alături de oameni. Soluţia, numai din zona politică poate veni şi cred că singura soluţie pentru a se linişti lucrurile este să se ajungă la alegeri anticipate. Cînd se vor termina alegerile, atunci se va şti care este direcţia României” – a declarat, pentru Făclia, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

„În mod categoric, şi în provincie mişcarea trebuie să capete o mai mare amploare, de aceea nici nu am mers la Bucureşti şi am rămas la Cluj şi am venit ca cetăţean al acestui oraş. Din păcate multă lume împărtăşeşte sentimentele celor care sînt în piaţă, dar se limitează să stea la televizor. E clar că Puterea actuală nu cedează şi minimalizează starea de spirit care există azi în România şi în stradă şi fără o mai mare participare a populaţiei n-o să reuşim să-i mişcăm decît, poate, trecînd la alte forme de protest; un protest fiscal, o grevă fiscală a tuturor cetăţenilor şi companiilor, pînă cade Guvernul, ar fi lucrul care, cu siguranţă i-ar da jos pe aceşti incompetenţi” – ne-a declarat senatorul PSD de Maramureş, Sorin Bota.

Din Piaţa Unirii manifestanţii au urmat traseul deja cunoscut: Bulevardul Eroilor, Palatul Prefecturii, Bulevardul 21 Decembrie, Primărie, Casa de Cultură a Studenţilor. Pe Eroilor, aceştia s-au oprit în faţa sediului PDL. Au huiduit şi au scandat: „Jos Băsescu”; „PDL nu uita/ Gherla este casa ta”. În jurul orei 19 coloana de manifestanţi a pornit spre Prefectură scandînd „Haideţi cu noi/ Ca pe 22”.

În faţa Palatului administrativ manifestanţii au huiduit din nou şi au strigat „Ieşi afară/ Javră ordinară”; „Nu sta la căldură/ Ieşi din Prefectură”; PDL, UDMR/ Aceeaşi mizerie”; „Justiţia egal cu mafia”; „A venit poporul/ Jos cu dictatorul”; „Banii de cultură/ I-aţi dat pe băutură”, dar şi „Unitate naţională” şi „Libertate, te iubim,/ Ori învingem, ori murim”.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie