A început TIFF-ul

Piața Unirii din Cluj Napoca s-a transformat, vineri seara, într-un imens cinematograf în aer liber. Peste 3000 de oameni au ținut să participe la deschiderea ″Festivalului Internațional de Film Transilvania″, ajuns la a 17-a ediție. Pelicula care a deschis evenimentul este  „Foxtrot”, o dramă controversată inspirată de conflictul israeliano-palestinian.

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu Foxtrot.

Gazda ceremoniei de deschidere, Tudor Giurgiu, preşedintele şi fondatorul TIFF, a afirmat că festivalul a crescut de la un an la altul, ajungând astăzi să fie nu doar iubit în România, ci şi apreciat pe plan internaţional. „Trebuie să îl facem mai bun, nu mai mare. Avem la această ediţie filme din 51 de ţări. Avem, printre altele, retrospectiva Ingmar Bergman, avem filme care s-au turnat la Cluj, un regizor japonez a filmat un film horror şi la Salina Turda, dar şi o expoziţie cu fotografii ale regizorului Lucian Pintilie”, a spus Giurgiu. La rândul său, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov a declarat că ediția din acest an a TIFF stă sub semnul provocării. El a precizat că prima provocare este chiar filmul din deschidere, Foxtrot.

Festivitatea de deschidere a avut și un moment dedicat Doinei Cornea. Organizatorii au prezentat un documentar de scurt metraj despre disidenta anticomunistă Doina Cornea, în semn de omagiu faţă de fosta disidentă.

Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat că ideea proiectării documentarului „Păpuşa”, realizat în 1993 de regizorul de origine clujeană Marius Şopterean, astăzi profesor atât la UNATC, cât şi la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB, a apărut din dorinţa de a aminti de fosta disidentă Doina Cornea, care a murit în urmă cu doar câteva săptămâni.

Printre cei care au luat parte la Gala de deschidere s-au numărat primarul Emil Boc, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, precum și membrii juriului competiției TIFF.

Articole din aceeasi categorie