A fost lansat concursul pentru realizarea statuilor Episcopului Nicolae Ivan și Mitropolitului Bartolomeu Anania

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului și filiala clujeană a Academiei Române au dat startul concursului pentru realizarea statuii Episcopului Nicolae Ivan și a statuii Mitropolitului Bartolomeu Anania. Cele două statui urmează a fi amplasate în fața Catedralei Mitropolitane, gest prin care – consideră inițiatorii proiectului – „s-ar pune și mai mult în valoare spațiul Pieței Avram Iancu, dăruit de municipalitate pentru «Catedrală, pentru parc public și pentru statuile ce se vor ridica în amintirea bărbaților binemeritați pentru neamul românesc»”.

„În șirul bărbaților iluștri ai Bisericii, care și-au legat viața și activitatea de evenimentul Marii Uniri, se înscrie numele Episcopului Nicolae Ivan, (1921-1936), reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterității Catedrala din inima orașului, reședința eparhială, prima Academie Teologică, revista «Renașterea», dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocși ardeleni, care și-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei. Alături de numele primului episcop al Clujului, la loc de cinste se află și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania (1993-2011), un om care nu a știut ce este frica și care a făcut istorie, prin înființarea Mitropoliei Clujului în anul 2006. Tălmăcitor al Bibliei și ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înțelepciune, reușind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt și eficient solicitărilor noi și tot mai diverse ale lumii moderne. Acestor doi mari ierarhi, primul reîntemeitor al Episcopiei și al doilea reîntemeietor al Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia noastră dorește să le ridice câte o statuie în fața Catedralei Mitropolitane, restituind posterității memoria acestor doi mari români” – se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Clujului, remis, luni, presei.

Potrivit anunțului Arhiepiscopiei, concurenții pot fi artiști plastici profesioniști sau asocieri de artiști plastici. Concurenții desemnați câștigători în urma jurizării concursului vor primi câte un onorariu de participare în valoare de 2000 euro și semnarea contractului, pentru locul I, 1000 de euro pentru locul al II-lea și 800 de euro pentru locul al III-lea. Câștigătorul va încheia cu promotorul contractul pentru proiectarea și realizarea statuilor.

Detalii legate de desfășurarea concursului, despre tema, regulamentul de desfășurare, juriu și premii se găsesc pe pagina de internet a Mitropoliei Clujului (https://www.mitropolia-clujului.ro/concurs-statui/).

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie