A fost anunțată licitația pentru proiectarea și construcția Centrului Național de Excelență în Neurochirurgie

Proiectul anunțat în februarie a.c. de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, privind construirea unui Centru Național de Excelență în Neurochirurgie la Cluj-Napoca (Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie), în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, a intrat în linie dreaptă.

La 1 octombrie a fost publicată pe SEAP licitația pentru proiectarea și execuția investiției de recompartimentare a clădirii de pe str. Pasteur 3-5 (în care în prezent funcționează Compartimentul Clinic Medicina Muncii) și extinderea cu un corp nou, în vederea construirii Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 1 noiembrie.

Valoarea totală a investiției este de 45 milioane de euro, din care aproximativ 30 milioane de euro vor acoperi serviciile de proiectare, execuția lucrărilor de construcții și dotare (doar pentru acele utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj), iar 15 milioane de euro se vor investi în dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

Proiectul implică atât renovarea și recompartimentarea clădirii existente, de 3810 mp, cât și construirea unui pavilion nou, conectat acesteia, cu o suprafață de 4263 mp. Dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație – CT, RMN, neuroangiograf, sisteme de neuronavigație, sală de operații hibrid – va face obiectul unei proceduri de atribuire distincte.

Necesitatea demarării unui astfel de proiect a fost motivată prin aceea că, în prezent, Secția Clinică Neurochirurgie funcționează într-o clădire construită în 1903, reabilitată și supusă, în repetate rânduri, unor reparații capitale, „dar care nu corespunde în totalitate standardelor moderne și care nu face față, prin capacitatea sa (58 de paturi în secție și 16 paturi de terapie intensivă), fluxului de pacienți care se prezintă cu patologii variate – de la boli cerebro-vasculare la patologii oncologice”. Anual, în Secția Clinică Neurochirurgie au loc peste 2300 de intervenții chirurgicale. În consecință, Centrul Regional de Boli Cerebro-Vasculare va putea asigura „soluționarea terapeutică adecvată a patologiei cerebro-vasculare, principala cauză de mortalitate și morbiditate cu handicap neurologic major în populația generală”.

Ministrul Sorina Pintea a dat asigurări, în februarie, că, odată demarat, proiectul se va finaliza în aproximativ doi ani, în condițiile în care studiile de prefezabilitate sunt deja încheiate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie