A colaborat MI6 britanic cu Securitatea libiană?

Abdelhakim Belhaj, comandantul miliţiilor rebele din Tripoli, este considerat azi un om curajos, care a participat la lupta pentru răsturnarea regimului lui Gaddafi. Nu demult însă, era considerat un terorist. El a fost răpit în Malayezia, transferat la Bangkok şi predat de CIA autorităţilor libiene. Serviciile secrete britanice MI6 au furnizat în 2004 Securităţii lui Gaddafi informaţii despre Belhaj şi alţi disidenţi, care riscau să fie torturaţi, şi a participat la operaţiunile pentru predarea presupuşilor terorişti regimului de la Tripoli.

Documentele găsite în birourile Securităţii libiene condusă de Moussa Koussa – care a dezertat şi s-a refugiat în martie la Londra – dezvăluie colaborarea CIA şi a MI6 cu dictatorul. Consecinţele politice au fost imediate: comisia de anchetă care investighează transferurile ilegale ale deţinuţilor în ţările care practicau tortura se va extinde în lumina noilor descoperiri. Belhaj, membru al Grupului de Luptă Islamică din Libia (LIFG), care are legături cu Al Qaida, asigură că a fost torturat de CIA în capitala thailandeză. Human Rights Watch, care a descoperit documentele, asigură că Washingtonul şi Londra ştiau că acesta va fi maltratat. Între altele, pentru că au găsit şi hîrtii care conţineau întrebările pe care CIA le transmitea agenţilor libieni. Iar despre cruzimea dictatorului puţini se îndoiau. Serviciile secrete britanice au negat totuşi orice complicitate la aceste operaţiuni.

Acuzat timp de mulţi ani de implicare a Libiei în atentatul de la Lockerbie din 1988, cînd avionul cu 270 de persoane a explodat în aer, Gaddafi a plătit compensaţii victimelor şi a făcut eforturi să-şi amelioreze relaţiile cu ţările occidentale. La mijlocul deceniului trecut, tiranul a eliminat îndoielile privind desfiinţarea programelor sale de înarmare şi mulţi lideri europeni, precum Tony Blair, Silvio Berlusconi şi Jose María Aznar, au vizitat Tripoli. MI6 nu ascuns niciodată colaborarea cu agenţii libieni la inspectarea acestor programe sau la organizarea zborului care l-a adus pe Moussa Koussa la Londra în martie.

Jack Straw a infirmat însă autorizarea unor astfel de operaţiuni. A acţionat MI6 de unul singur, sau comisia de anchetă va arăta dacă Straw a ascuns informaţii? “Un ministru de externe nu poate cunoaşte detaliile operaţiunilor desfăşurate de serviciile secrete”, a răspuns el. Şi alţi lideri s-ar putea trezi cu imaginea pătată. Documentele arată că înalţi funcţionari ai lui Gaddafi au fost în iulie la Beijing pentru cumpără arme, între care rachete sol-aer. Guvernul chinez a ripostat că ignoră tranzacţiile companiilor sale de armament, lucru greu de crezut ştiind controlul pe care îl exercită. Ali Tarhuni, noul ministru libian al petrolului şi finanţelor, a avertizat că aceste dezvăluiri vor avea repercusiuni asupra relaţiilor cu China, puterea cea mai reticentă în recunoaşterea legitimităţii autorităţilor insurgente.

Articole din aceeasi categorie