Mandatele aleșilor locali – incerte

În 20 iunie, primarilor din toată țara le vor expira mandatele. Dacă parlamentarii nu vor veni cu o soluție cât mai repede, respectiv cu o lege pentru prelungirea mandatelor până la alegeri, toată activitatea, la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale ar putea rămâne blocată, iar actele semnate de aceștia ar fi lovite de nulitate. În acest sens, PSD va trebui să bată palma cu PNL, pentru că este în interesul tuturor ca situația să se rezolve cât mai repede posibil, atrag atenția unii primari clujeni.
„Sunt sigur că se va rezolva această problemă, ar fi ceva unic în istorie să rămână lucrurile nerezolvate. Se va da o lege, indiferent că PNL se ceartă cu PSD, este în interesul tuturor. PSD are aproximativ 2000 de primari, noi 1000, eu cred că vor avea maturitatea politică să facă o lege, indiferent că sunt la putere sau în opoziție. Cred că PSD și PNL vor avea maturitatea politică să bată palma pe acest subiect. Se pot întâlni săptămâna viitoare, în câteva zile ar da o lege, iar președintele ar promulga-o, altfel totul ar rămâne blocat, inclusiv în Consiliul Local”, a declarat primarul de la Huedin, Mircea Moroșan (foto). „Am înțeles că Parlamentul va hotărî, în perioada următoare prelungirea mandatelor primarilor. Și pe Codul administrativ există, din nou, posibilități pentru exercitarea funcției după această dată, dar cel mai bine ar fi să fie dată o lege în acest sens. Ar fi un dezastru la nivel național să nu se rezolve această problemă pentru că noi avem foarte multe proiecte pe fonduri europene, angajamente, contracte, nu se poate să rămână nerezolvată problema. O lege pe linie parlamentară ar fi cea mai bună variantă, ca să nu se lase loc interpretărilor”, a declarat și primarul de la Dej, Costan Morar. „Este necesară o lege pentru prelungirea mandatelor, eu cred că se va rezolva situația pentru că altfel se blochează tot, avem o mulțime de acte de semnat, ar fi lovite de nulitate”, a spus, la rândul său, primarul comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar.
„Sigur va fi o prelungire a mandatelor cu câteva luni, până când partidele se înțeleg pentru o dată a alegerilor”, a declarat și consilierul local PSD Dan Morar.
„Trebuie găsită o metodă legală, cred că se va da o lege în Parlament, în privința prelungirii mandatelor. Dacă nu se vor prelungi mandatele, nu va fi valabil niciun act, nicio acțiune a aleșilor nu va fi valabilă. Și cred că este timp suficient, nu putem rămâne fără aleși locali, județeni”, a afirmat consilierul județean PNL Marius Balaj.
Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie