Cu prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu despre pacientul oncologic

Am iniţiat dialogul cu prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, director medical, Institutul Oncologic “Prof dr Ioan Chiricuţă”, din mai multe motive, numitorul comun reprezentându-l pandemia prin care trece o lume întreagă, un Covid-19 departe de rezolvare încă. Demersul acestei discuţii are o bătaie mai lungă, menită să liniştească pacienţii ocnologici, aparţinătorii lor. Ideea este una singură: toţi vor fi văzuţi, consultaţi, după cum toţi vor beneficia de tratamente sau de intervenţii chirurgicale, acolo unde situaţia o impune, totul cu mult calm, cu răbdare şi înţelegere.

D.Ş: Domnule profesor dr Patriciu Achimaş-Cadariu, cât de greu îi este medicului oncolog să lupte pe două fronturi, cel împotriva cancerului, respectiv cel împotriva Covid-19?

Prof dr Patriciu Achimaş-Cadariu: Bună abordare, venită la timp pentru a explica mutaţiile care au loc în aceste timpuri în viaţa noastră a tuturora. Încep prin a accentua un lucru foarte important. Medicii, nu numai cei oncologi, trebuie să aibă liniştea de a se ocupa în mod profesionist, de pacienţii lor. Astfel încât, cel mai important lucru în centrele de cancer, în aceste zile, să se efectueze la nivelul cerut, triajul pacienţilor. Pentru ca cei care intră în Institutul Oncologic “Prof dr Ion Chiricuţă” să urmeze proceduri şi tratamente în aşa fel încât să fim siguri că nu sunt afectaţi de boală, astfel încât personalul nostru să fie liniştit că poate să-şi desfăşoare activitatea în mod normal şi nu în ultimul rând, ca pacienţii să nu aibă deloc probleme după tratamentele efectuate. Efectuăm triajul pacienţilor conform reglementărilor legale, dar şi conform reglementărilor asociaţiilor medicale de profil, europene şi americane, conform societăţilor de oncologie medicală, conform societăţilor din ramurile chirurgicale, ginecologie oncologică, chirurgie oncologică şi fireşte, radioterapie. Ducem într-adevăr, o luptă pe două fronturi. Nu ne plângem, ne facem datoria la standardele cerute şi reclamate de profesie.

D.Ş: Câte operaţii reuşiţi să efectuaţi în aceste condiţii? Cum reuşiţi să asiguraţi tratamentele de profil?

Prof dr Patriciu Achimaş-Cadariu: În aceste condiţii, în IOCN fireşte că activitatea s-a redus. Dar dacă tragem linie şi urmărim atent numărul de pacienţi şi numărul de tratamente efectuate, la sfârşitul lunii martie am tratat un număr de pacienţi egal cu contractul minim pe care IOCN l-a semnat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Activitatea institutului s-a redus spre 50-80%, pe diverse paliere. Nu trebuie uitat însă un lucru. Faptul că numărul de pacienţi care urmează tratamente în institut, este în continuare unul important. Mai departe…Continuăm să efectuăm intervenţii chirurgicale, tratamente radio şi chimioterapice conform recomandărilor asociaţiilor de profil, amintite anterior. Concret…Fiecare societate europeană şi internaţională a dat recomandări. Astfel, la fiecare cancer, în funcţie de stadiul şi de bilanţul pacientului, se poate lua decizia de temporizare în funcţie de recomandările internaţionale. Sunt protocoalele cunoscute, nu facem decât să le respectăm. Unele paciente sau unii pacienţi beneficiază de prelungirea chimioterapiei de dinainte de intervenţiile chirurgicale sau tratamentele de profil, care să asigure acelaşi rezultat din punct de vedere oncologic. Toate aceste decizii sunt luate în Comitetul Multidisciplinar doar atunci când există dovezi medicale care să susţină eficienţa acestor tratamente. De asemenea, radioterapia şi tratamentele chimioterapice se adaptează de la caz la caz, dar repet, conform recomandărilor asociaţiilor internaţionale de profil.

D.Ş: Care este starea de spirit a echipei IOCN?

Prof dr Patriciu Achimaş-Cadariu: Trecem cu toţii prin momente complicate şi, de la o săptămână la alta, lucrurile evoluează. Ne străduim prin triajul pe care-l facem, prin comunicarea constantă, prin recomandările făcute de echipa de psihologi, să depăşim fiecare etapă a acestei perioade care, desigur, este departe de a se fi terminat.

D.Ş: Ce recomandaţi pacienţilor oncologici?

Prof dr Patriciu Achimaş-Cadariu: Pacienţilor oncologici nu pot decât să le recomand decât ceea ce se face şi la nivel european şi nu numai, practic sunt aceleaşi recomandări de a efectua anumite proceduri diagnostice şi terapeutice, cât mai aproape de domiciliu stabil. Atunci când încearcă să transmită cât mai multe rezultate medicilor curanţi, să o facă apelând la mijloacele electronice, pentru a evita deplasările inutile, pentru a avea grijă de ei şi de cei din jurul lor. Le mai recomand să aibă încredere în noi, să aibă răbdare, să aibă înţelegere. Nu în ultimul rând, le recomand să fie corecţi în datele oferite în timpul triajului, ajutându-se pe ei, pe noi, pe cei cu care intră în contact odată intraţi în institut.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie