Peste 15.700 de persoane au beneficiat, în 2018, de proiectele sociale ale Arhiepiscopiei Clujului

Peste 15.700 de persoane au beneficiat anul trecut de proiectele sociale ale Arhiepiscopiei Clujului, iar ajutoarele financiare acordate celor în nevoie au fost de aproape 900.000 de lei, conform bilanțului activităților pe 2018, prezentat în cadrul Adunării Eparhiale desfășurate sâmbătă, 26 ianuarie, la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca.

Potrivit datelor furnizate presei de pr. Bogdan Ivanov, Arhiepiscopia Clujului are, în prezent, în derulare 50 de proiecte și programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele celor bolnavi și „dă speranță acolo unde nu mai este”.

În anul 2018 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 878.840 lei: din „Fondul Filantropia” – suma 114.800 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” – suma de 260.130 lei; suma de 245.843 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului și suma de 58.087 lei, rezultată în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societății Femeilor Ortodoxe. A fost organizată și o colectă specială pentru victimele incendiilor din Grecia, în urma căreia s-au strâns 200.000 lei. La acestea se adaugă și sumele din Fondul Central Misionar și Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 488.333 de lei, din care au fost ajutați preoții și parohiile lipsite de posibilități materiale.

Anul trecut au fost derulate 10 campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Tot anul trecut a fost deschis, în cadrul Asociației „Filantropia” Bistrița, serviciul de transport medical pentru pacienții hemodializați din județul Bistrița-Năsăud, care are la dispoziție 8 ambulanțe. A fost deschisă o nouă biserică pentru comunitatea de romi de la Pata Rât și a fost hirotonit un preot de etnie romă pentru comunitatea din Turda.

Conform raportului de activitate, în anul 2018, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcție 63 de biserici, mănăstiri și edificii bisericești, în diferite stadii, de la fundație până la pictură, și au fost sfințite sau resfințite 34 de biserici.

Anul trecut au fost realizate trei proiecte importante care au marcat împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire: inaugurarea statuilor Episcopului Nicolae Ivan și Mitropolitului Bartolomeu Anania, în fața Catedralei Mitropolitane, sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj și sfințirea Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

În ce privește misiunea în rândul tinerilor, raportul evidențiază că, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, organizată la Sibiu, și la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, de la Zalău, au participat peste 500 de tineri din Arhiepiscopia Clujului. La Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, Nicula, Mărișel, Vișagu și Bobota, anul trecut au fost organizate 23 tabere pentru copii, tineri sau familii, cu scop recreativ, o tabără cu tema prevenției consumului de droguri, una dedicată pregătirii voluntarilor, dar și tabere pentru 200 de tineri din afara granițelor țării. La toate acestea au participat peste 1.800 de tineri. De asemeni, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a organizat, în perioada 16-22 septembrie 2018, la Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, cea de-a treia ediție a tabarei „Tradiție și noutate”, dedicată Anului Centenar, la care au participat 60 de tineri din țară, dar și din Basarabia, Bucovina de Nord și Cernăuți.

Au fost aduse într-o stare avansată lucrările de construire la Centrul de tineret din Câmpenești, iar în sprijinul tinerilor studioși, dar fără posibilități financiare Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse elevilor de liceu, studenților, masteranzilor și doctoranzilor, în valoare totală de 80.000 de lei, la care se adaugă și bursele și premiile în valoare de 45.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Pentru acest an, Arhiepiscopia Clujului își propune: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpenești, demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Făget, inaugurarea cabinetului stomatologic social al Policlinicii „Sfântul Pantelimon” din Cluj-Napoca și a Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice de la Gledin, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, a Centrului de servicii sociale de la Cojocna, a Locuinței protejate pentru persoane vârstnice, de la Ciucea și a Centrului educațional „Grigore Pletosu” din Bistrița.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie