Bilanţ pozitiv la Filiala Cluj a Crucii Roşii

DSC01985Filiala Cluj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie şi-a prezentat joi, în incinta Casino – Centru de Cultură Urbană din Parcul Central, bilanţul activităţilor desfăşurate în anul precedent, lansîndu-şi, totodată, şi programul de activităţi pentru anul în curs. La eveniment au participat numeroşi voluntari din cele opt subfiliale teritoriale şi factori de decizie din numeroase instituţii şi servicii publice judeţene cu care colaborează filiala în nobila sa misiune de a interveni în situaţii de urgenţă provocate de dezastre naturale sau accidente.

Lucrările adunării generale au fost deschise de preşedintele filialei, domnul Mircea Dejeu, care a cerut permisiunea asistenţei ca acest eveniment să înceapă cu prezentarea celor şapte principii ce definesc activitatea Crucii Roşii: Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate, după care a fost prezentat raportul, în power-point, al activităţii desfăşurate în 2014.

Din imaginile desfăşurate am reţinut că pe parcursul anului trecut au fost organizate diverse simulări de accidente, inundaţii, cutremure, avalanşe, insistîndu-se pe partea de prim- ajutor în evacuarea victimelor şi organizarea taberelor de sinistraţi. Un exerciţiu complex al detaşamentului de intervenţie al Crucii Roşii, avînd ca temă inundaţiile, a avut loc în comuna Cojocna, la care a participat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Serviciul voluntar situaţii de urgenţă Cojocna. Pentru pregătirea teoretică a voluntarilor au fost organizate cursuri de prim-ajutor, de pregătire în protecţia civilă şi tehnici de căţărare şi supravieţuire. În anul trecut, 46 de persoane au primit atestat în urma absolvirii cursului de de baby sitter şi de îngrijitoare bătrîni la domiciliu, nefiind abandonate cursurile de infirmieră şi de igienă. Pentru a valorifica acumulările teoretice, a fost organizată cea de a şasea ediţie a taberei de instruire ,,Paul Constantin Ţăranu’’ de la Beliş, unde au participat 65 de voluntari din filialele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş- Severin, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Cluj.

DSC01987Aici a fost pusă în valoare toată logistica de care dispune Crucea Roşie Română, ce are venerabila vîrstă de 138 de ani, întregul complex de exerciţii, din care nu au lipsit: prezentarea de dezastre, intervenţii de urgenţă, organizarea unei tabere de sinistraţi, scoaterea răniţilor din spaţiile limitate, la care au avut ca parteneri Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Cluj, Serviciul de Ambulanţă Cluj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciul Judeţean Salvamont şi Şcoala de supravieţuire Flo Adventures cu Cercetaşii Creştini.

Tot în 2014 au fost organizate cursuri de prim-ajutor absolvite de 136 de voluntari, iar pentru persoane fizice şi juridice numărul participanţilor a fost de 344.

Voluntarii filialei clujene au asigurat primul ajutor la un mare număr de evenimente, între care cele mai populate au fost campionatul de fotbal organizat de comuna Cojocna, concursul de sănii trase de cîini, maratonul Apusenilor, maratonul Gilău, concursuri canine, trofeul campionilor, Ziua Europeană de prim- ajutor, ziua voluntarului etc. Pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, filiala are acum un depozit, în regim de comodat, unde sînt stocate 50 de paturi pliante, 150 de pături, 100 saci de dormit, corturi pentru magazii şi bucătării, frigidere, aragaz, balon de iluminat, tărgi, staţii portabile de emisie-recepţie, cizme cauciucate, bocanci, echipamente pentru voluntari şi articole de îmbrăcăminte pentru sinistraţi.

Ca în fiecare an, au fost iniţiate numeroase competiţii tematice şi concursuri naţionale şi judeţene, la care echipajele Clujului au ocupat poziţii fruntaşe, motiv pentru care subprefectul Dan Cristian Codrean a felicitat conducerea filialei şi a salutat eforturile voluntarilor de a se pregăti pentru salvarea vieţilor omeneşti, iar dr. Horea Simu, managerul Serviciului de Ambulanţă şi Lt. Col. Ioan Moldovan, şeful ISU Cluj, au subliniat buna colaborare dintre instituţiile lor şi Crucea Roşie Cluj.

Obiectivul strategic din acest an rămîne protejarea vieţii şi reducerea impactului dezastrelor asupra comunităţii, sprijinirea populaţiei afectate de sărăcie prin donaţii de alimente şi alte produse de strictă necesitate şi continuarea lucrărilor de construcţie a primei Baze Naţionale de Pregătire a Voluntarilor Crucii Roşii Române pentru Intervenţii de Urgenţă de la Valea Ierii, a cărei valoare urcă la 5.700.000 lei fără TVA.

După aprobarea execuţiei bugetare, adunarea generală şi-a ales Biroul de conducere format din vicepreşedinţii: ing. jur. Angelica Consuela Galea, medic Doina Baltaru, ing. Mirela Lupaş, prof. Adriana Lumezeanu şi farmacist Gedean Richter. Preşedinte al filialei a fost reales preotul de la Bucea, Mircea Dejeu.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie