„30 de ani pentru clujeni”

Făclia de Cluj aniversează în această lună trei decenii de existenţă. Este un moment unic în presa clujeană. Și asta prin prisma faptului că acest cotidian a fost primul care a văzut lumina tiparului la Cluj în timpul Revoluției din 1989, mai exact în 23 decembrie, și singurul care a continuat să apară neîntrerupt până în prezent. Acum, la ceas aniversar, echipa Făclia a pregătit proiectul „30 de ani pentru clujeni”, care cuprinde expoziția de fotografie „Făclia 1989-2019 și lansarea volumului „Făclia Unirii celei Mari. Gânduri la Centenar”, coordonatori acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop și cercetător dr. Cecilia Cârjă. Expoziția prezintă momente atât din istoria acestui ziar, cât şi a noastră a tuturor şi poate fi admirată de marți, 17 decembrie, până joi, 19 decembrie, la Centrul de Cultură Urbană Casino, după care va fi expusă la sediul redacției Făclia, de pe strada Clinicilor nr. 33. Proiectul editorial „Făclia Unirii celei Mari. Gânduri la Centenar” a apărut la Editura Școala Ardeleană sub egida Universității Babeș-Bolyai la trei decenii de existență a ziarului „Făclia de Cluj” și cuprinde peste 20 de articole publicate în ziarul nostru în Anul Centenarului cu privire la momentele anului 1918 care au dus la Marea Unire.
De asemenea, pentru astăzi am pregătit un număr special de 16 pagini color în care sunt prezentate etapele traversate de ziarul nostru pe parcursul celor 30 de ani și mesajele transmise de numeroase personalități ale vieții academice, culturale și științifice din Cluj-Napoca, dar și din țară și de peste hotare.
În toți acești ani, ziariștii de la Adevărul/Adevărul în Libertate/Adevărul de Cluj/ Făclia au încercat să răspundă așteptărilor cititorilor. Miza noastră nu a fost senzaţionalul. Miza noastră a fost credibiliatea.
Pentru noi aceasta a fost şi rămâne reţeta care asigură continuitatea publicaţiei noastre.
Pe această cale, echipa Făclia mulțumeşte cititorilor, deopotrivă celor care ne apreciează şi ne critică, și tuturor celor care au fost alături de noi în cele trei decenii de existență.

MESAJE

Momentul aniversar al Făcliei este reconfortant şi dătător de speranţă, mai ales în această perioadă în general tristă pentru presa scrisă. Pretutindeni în lume numărul şi tirajele ziarelor au scăzut, şi multe oraşe importante au ajuns să nu mai aibă un cotidian care să-i informeze pe cetăţeni. Locul acestora a fost luat de publicaţii online adesea dubioase, de bloguri, de alte forme de comunicare digitală care au schimbat şi alterat conceptul de ştire.
Cu atât mai lăudabilă este “supravieţuirea” şi continuitatea Făcliei, care sper că îşi revendică nu numai cei mai recenţi treizeci de ani de viaţă, ci şi existenţa anterioară, care – în condiţii mai mult sau mai puţin favorabile – a beneficiat de munca unor ziarişti autentici şi a unor colaboratori de elită.
Ştiu (până şi manualele de comunicare o spun) că nu e bine să dai nume când faci bilanţuri aniversare. Şi totuşi, cred ca distanţa (faţă de unii – în timp şi faţă de toţi – în spaţiu) îmi îngădui să-i menționez pe inegalabilul Octavian Bour, pe Dan Rebreanu, Viorel Cacoveanu, Valer Chiorean, Ştefan Damian, lon Arcaş, Ilie Călian, Radu Vida, Cosmin Puriş, Liviu Râureanu, Demostene Șofron, Maria Vereșezan, Ion Constantinescu, Ioan-Pavel Azap, Ion Lespuc, într-o ordine care ţine doar de capriciile memoriei. Dacă nu mă înşel, poeţii Adrian Popescu şi Ion Mircea au fost şi ei la începuturi corectori ai ziarului, aşa cum am fost şi eu la Tribuna pe vremea marelui redactor-şef D.R. Popescu.
Se spune că vremea cititorilor de ziare, la cafeaua de dimineaţă sau seara după cină, a trecut. Într-adevăr, tinerii înţeleg tot mai puţin acest ritual al părinţilor – sau poate al bunicilor – acum, când au la dispoziţie telefonul inteligent. (S-a demonstrat, dealtfel, că un iphone din noile generaţii este mai performant decât toate computerele NASA care au dus omul pe lună laolaltă.) Noua generaţie, cel puţin în Statele Unite, nu mai are nici obiceiul de a se informa urmărind emisiunile de televiziune. Veniturile din reclamă s-au prăbuşit pentru presa scrisă, dar şi televiziunile încep să aibă probleme. Nici în spaţiul digital veniturile nu sunt distribuite “democratic”: doi coloşi (Google si Facebook) domină autoritar piaţa. Dar, dacă ne întrebăm câţi ziarişti de investigaţie lucrează la Google, răspunsul e simplu: niciunul. Publicul e inundat cu informaţii venite prin intermediul Internetului. Acestea sunt adesea dubioase, iar sursa lor deseori incertă. Nu întâmplător conceptul de “fake news” (ştiri contrafăcute) înfloreşte în această eră. Profesionalismul ziariştilor este pus la îndoială în fiecare clipă, iar unele voci susţin că nici nu ar mai fi nevoie de o asemenea categorie de salariaţi. Toate acestea, însă, pot avea efecte profund negative pe termen lung. Se spune ca o democraţie autentică nu poate funcţiona fără cetăţeni bine informaţi. Cine, însă, va oferi ştiri nepartizane sau fără o agendă ascunsă peste câţiva ani?…
De aceea cred că e important ca presa independentă şi făcută cu profesionalism să supravieţuiască. Totodată, nu aş vrea ca paragraful anterior să fie perceput ca un rechizitoriu împotriva noilor tehnologii de comunicare. Ele sunt nişte mijloace, şi depinde de noi cum ne folosim de ele. Datorită acestor tehnologii, iată, pot să merg aproape zilnic pe http://ziarulfaclia.ro/ ca să aflu ce se mai întâmplă în oraşul meu, şi mă bucur să văd că ziarul şi-a păstrat un ton echilibrat, că dă prioritate faptelor şi nu opiniilor, că reflectă viaţa universitară şi culturală a Clujului. Este o cronică a urbei care îşi are rostul şi merită să continue. La mulţi ani!
Dr. Tudor Vlad
Director
James M. Cox Jr. Center for International
Mass Communication Training and Research
Grady College of Journalism and Mass Communication
University of Georgia

Un ziar de tradiţie, „Făclia” din Cluj, este o dovadă de profesionalism şi proiect bine definit. Atunci când ziarul apare din inima Transilvaniei, care e Clujul, el devine un argument pentru patriotism luminat şi dârz, pe care ardelenii l-au dovedit în istorie cu prisosinţă de măsură.
Urez „Făcliei” să lumineze pe mai departe, mulţi, mulţi ani!
Academician prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu

Făclia de Cluj 30
Cel mai mare și cel mai citit cotidian din Cluj-Napoca este Făclia, ziar independent, născut încă în zilele lui decembrie 1989 și purtând numele Adevărul de Cluj, ceea ce în acele zile fierbinți avea o anume semnificație. Adevărul, devenit Făclia de Cluj, este de trei decenii în serviciul comunității, fiind o fereastră deschisă spre lume, pe care o prezintă nepărtinitor. Este în primul rând fereastra deschisă spre orașul meu. Din paginile sale aflăm tot ceea ce se întâmplă în capitala culturală a Transilvaniei. Citesc zilnic Făclia, ziarul independent de Cluj, fiind unul din prietenii mei, în fiecare zi fiind mai proaspăt, mai european și mereu românesc.
Făclia de Cluj, cotidianul apărut acum trei decenii, se bucură de prestigiu, fiind binecunoscut și apreciat de clujeni și nu numai, datorită echipei de excelenți jurnaliști și colaboratori. La ceas de sărbătoare, când cotidianul clujean aniversează 30 de ani de la prima apariție, adresăm cu bucurie multe mulțumiri și felicitări, împreună cu cele mai alese sentimente de admirație.
La mulți ani Făclia de Cluj!
Acad. Marius Porumb

DUPĂ 30 DE ANI
30 de ani nu este un interval de timp foarte mare. Unii istorici nici nu îndrăznesc să spună că ar fi un timp destinat reconstituirii istoriografice. Pentru omul de rând poate fi o perioadă de acumulări majore care permit să pretindă că are o experiență de luat în seamă. Comunitatea clujeană și societatea românească au trăit, în urmă cu 30 de ani, evenimentele care au dus la o schimbare de regim politic și au deschis drumul spre o transformare fundamentală a modului cum cetățenii României să-și urmeze calea lor de viață.
Atunci, la sfârșitul lunii decembrie 1989, un cotidian local a promis să arate comunității noastre „Adevărul de Cluj”. L-am întrebat pe unul din gazetarii din redacția amintitului ziar cum vor putea ei să prezinte clujenilor adevărul pe care ei înșiși să-l considere că este al lor. Mi-a răspuns astfel: ”Foarte simplu – vom fi mereu printre ei și-i vom ajuta chiar pe ei să-l rostească”. I-am replicat: ”Aceasta înseamnă că veți duce mereu făclia căutării adevărului”. După o vreme, cotidianul și-a reluat titulatura „Făclia”. Aceasta era mai apropiată de o metaforă, dar spunea cinstit că adevărul este, până la urmă, nu neapărat un enunț axiomatic, ci o construcție a argumentării care convinge cât mai multă lume. Felul în care a practicat jurnalismul gruparea media de la „Făclia” de Cluj a tins să ofere tuturor categoriilor de clujeni percepțiile lor despre ei.
Greu de spus dacă aceste percepții prezintă și tabloul complet al procesului transformaționist în care s-a înscris, după 1989, și comunitatea clujeană. Dar în mod sigur cuprinde cele mai multe și diverse aspecte ale efortului clujenilor de a străbate anii gri ai tranziției și de a-și reconstrui identitatea în contextul european și global atât de complex. Motiv pentru care avem și așteptări sporite de la amintiții jurnaliști clujeni,printre care să lumineze cu „Făclia”, în anii care vin,căutările în direcția realizării dezideratului care stă în fața României – reconfirmarea capacității țării și a cetățenilor ei de a urma o valoroasă cale de viață națională și europeană care să demonstreze tuturor că,în urmă cu 30 de ani, nu a pornit doar o acțiune de schimbare,ci un real proces de transformare în bine a societății românești.
LA MULȚI ANI, FĂCLIA! LA MULȚI ANI, CLUJENI!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
Vasile PUȘCAȘ

Urare și binecuvântare
Ziarul „Făclia” de Cluj de 30 de ani este la dispoziția locuitorilor din acest municipiu, oferindu-le cele mai recente actualități. Ne spune Alexandru Vlahuță că puterea cuvântului este mare: „Ca-n basme-i a cuvântului putere;/ El lumi aievea-ți face din păreri,/ Și chip etern din umbra care piere, / Și iarăși azi din ziua cea de ieri”. Cu prilejul acestui jubileu, Îl rugăm pe Dumnezeu să le ajute angajaților ziarului „Făclia” ca pe mai departe să aibă cuvânt cu putere multă, care să-i ajute pe oameni să fie mai buni.
†ANDREI
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului
și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului

La mulți ani în slujba Cuvântului și a cetățenilor urbei noastre!
“La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul” (Io, 1,1). Cuvântul adevărat este acela care transmite voința lui Dumnezeu. Misiunea apostolilor este de a răspândi în lume adevărul despre Dumnezeu și de a aprinde făclia divină în suflete. Peste veacuri, aceeași este misiunea tuturor celor care se pun în slujba lui Dumnezeu și în slujba Cuvântului.
Cuvântul ascultat și transformat în viață de credință este Cel care ne transformă în fii ai lui Dumnezeu: “Nu oricine îmi spune: Doamne, Doamne, va intra în Împărăția cerurilor, ci acela care ascultă și împlinește cuvântul Tatălui Meu Celui din ceruri” (cf. Mt 7,21). Atunci când cuvântul transmis este adevăr și dreptate, el devine lumină pentru cel care îl citește și îl primește. Iar lumina este Dumnezeu, o spune Isus: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții” (Io 8,12). Spunem și noi, cu psalmistul: “Făclie picioarelor mele este legea Ta și lumină cărărilor mele” (Ps. 118).
O Flacăra vie, o Făclie a fost în acești 30 de ani și pentru noi ziarul local, aducându-ne în casă veștile ce interesau Urbea, de la politică la sport, de la timpul probabil la mica publicitate, cu vești despre vii și decedați, dar punând în evidență, ori de câte ori era nevoie, evenimente religioase, în spiritul echilibrului și al echitații confesionale. Acestea din urmă au fost realizate prin meritul incontestabil al celor care au redactat articole religioase și au semnat publicarea lor. Mulțumim lui Dumnezeu și Redacției „Făclia” pentru cei 30 de ani de colaborare, de efort comun în promovarea adevărului, de împreuna participare la viața Cetății cu dorința de a o face mai bună.
Recunoștință pentru deschiderea ecumenică și căutarea unor căi de apropiere între Biserici. Paginile ziarului „Făclia” au oferit un spațiu de întâlnire între confesiuni, un adevărat “amvon” de la care fiecare Biserică s-a adresat periodic cititorilor, le-a oferit hrana cuvântului divin.
Ne amintim cu bucurie participarea la conferințele de presă și la marile momente aniversare ale Eparhiei de Cluj-Gherla.
Avem nădejdea că prin colaborarea dintre ziarul Făclia și Biserica noastră a coborât în sufletele cititorilor lumină din lumina Pruncului din Iesle, a blândului Isus pe care-L așteptăm și acum să renască, pentru un nou Crăciun al speranței, al iubirii, al împăcării și rugăciunii.
Întregului colectiv de redacție, tuturor colaboratorilor din acești ani le dorim o frumoasă aniversare tri-decenală și la multe alte decenii în slujba Cuvântului și a cetățenilor Urbei noastre.
† Florentin Crihălmeanu,
Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

Cotidianul Făclia – o reflectare vie a prezentului
Avem onoarea să împărtășim bucuria colectivului redacțional cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani neîntrerupți de apariție editorială a cotidianului „Făclia”, publicație de reală valoare, care a reprezentat încă de la prima apariție o reflectare vie a prezentului.
Adresăm sincere felicitări și gândul voitor de bine pentru toți jurnaliștii, scriitorii, tipografii și cititorii Ziarului „Făclia”, care ne-au adus mereu aproape conținutul economic, politic, cultural-educațional al societății românești. Prestigiul publicației pe care o conduceți este datorat inițiativei, viziunii, dedicării și strategiei redacționale, profesionalismului cu care abordați subiectele.
Emblematic pentru o societate democratică este dreptul la opinie. Acesta este un aspect de care ziarul dumneavoastră a ținut cont încă de la primul număr și a dat posibilitatea să deveniți o punte de legătură între oameni şi întâmplări, un mediator perfect în viața socială, aproape de cetățeni şi de problemele lor. Ați fost mereu aproape de interesele cititorilor, prezentându-le evenimentele echidistant, din mai multe surse, confirmând, astfel, autoritatea și respectul de care se bucură publicația dumneavoastră. Vă încurajăm să fiți în continuare acel punct de echilibru atât de necesar în comunitate, cu un rol bine definit în societate, ca formator de opinie ce promovează valorile democrației.
În numele echipei Inspectoratului Școlar Județean Cluj, vă mulțumim pentru susținerea proiectelor pe care le întreprindem, pentru promovarea activităților educative și pentru că oferiți întotdeauna un punct de vedere obiectiv asupra evenimentelor care au loc în cadrul județului, informații corecte, neviciate, provenite din surse oneste, neinteresate de a prezenta trunchiat adevărul.
Vă dorim ca înțelepciunea, încrederea, responsabilitatea, generozitatea, verticalitatea, bunul simț să vă călăuzească pașii în proiectele pe care le veți desfășura, iar anii ce urmează să fie la fel de rodnici, să răsplătească pasiunea și dăruirea colectivului redacțional, să vă aducă satisfacția misiunii împlinite, pentru ca eforturile publicației să contribuie la dezvoltarea societății românești.
Valentin Claudiu CUIBUS
Inspector școlar general

Felicitări ziarului independent de Cluj FĂCLIA care aniversează 30 de ani de la lansarea sa în noul concept și format. Rămas ca un cotidian cu o veche tradiție în a duce mai departe faclia știrilor locale, inclusiv în format tipărit, el rămâne o sursă de informare credibilă și diversificată care îi permite să reziste în competiția cu multitudinea de știri on-line. Am apreciat întotdeauna obiectivitatea cu care a fost prezentată viața universitară și academică clujeană, informațiile generoase privind cultura și arta locală precum și dezbaterile privind proiectele sociale și de dezvoltare urbană. Doresc succes în continuare redactorilor FĂCLIA pentru a putea felicita această publicație și peste zece ani.
Academician prof. univ. dr. Doru C. Pamfil

Colectivului redacţional al Ziarului Făclia
Conducerea şi corpul academic al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca vă adresează sincere felicitări la împlinirea a 30 de ani de activitate, de prezenţă continuă pe plan local şi naţional. În cele trei decenii de la înfiinţare, publicaţia Făclia şi colectivul de jurnaliști au dat dovadă de înalt profesionalism, dedicaţie şi angajament. Prezenţa dumneavoastră alături de comunitatea noastră academică ne-a onorat. Recunoaşterea de care se bucură astăzi universitatea este deopotrivă rodul implicării dumneavoastră şi a echipei redacţiei. La ceas aniversar, am deosebita plăcere şi sincera satisfacţie de a adresa, cu toată căldura sulfetească, mulţumiri şi felicitări tuturor acelora care lucrează pentru acest ziar. În numele întregii noastre comunităţi academice, vă doresc prosperitate şi putere de muncă. Vă asigur de întreaga noastră consideraţie,
Prof. Univ. Dr. Alexandru Irimie, Rector
Preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale – Filiala Cluj

Ziarului Făclia,
Academia de Muzică “Gheorghe Dima” realizează prin studenţii, profesorii, artiştii valoroşi care de-a lungul timpului i-au trecut pragul, evenimente de prestigiu. Pentru ca nimic din toate acestea să nu se piardă, ci să ajungă la publicul ales al Clujului, aveam nevoie de cuvântul menit să dăinuiască trecerii timpului, de un promotor competent, serios, dinamic, de oameni ai condeiului care să răspundă la chemarea de a înnobila arta muzicală. Cu o deschidere permanentă în a ne fi mereu aproape, consacrându-ne timp şi spaţiu, un generos loc de reflectare a ceea ce este viu şi valoros, cotidianul Făclia a adus întotdeauna în lumina tiparului oamenii, muzica şi gândurile creative ale celor din instituţia noastră. Acum, la ceas aniversar, îi dorim “La mulţi ani!” ziarului care de-a lungul timpului a dus “torţa” veştilor bune despre ceea ce este veritabil în comunitatea noastră, a muzicienilor reuniţi sub numele de Academia Naţională de Muzică “Gheorghe Dima”.
Cu deosebit stimă,
Rector
Prof. univ. dr. Vasile Jucan

Articole din aceeasi categorie