Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, reconstituite la Cluj

Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală, organizează în perioada 17-19 august cea de-a cincea ediție a festivalului Transylvania History Days, eveniment ce va avea loc pe malul Someșului, la vest de podul Garibaldi. “Transylvania History Days” este un festival de reconstituire istorică iar ediția din acest an se va înscrie în rândul evenimentelor culturale dedicate Centenarului, fiind focusat pe evenimentele Primului Război Mondial și pe Marea Unire de la 1918.

Festivalul Transylvania History Days îşi propune să aducă istoria mai aproape de publicul clujean.

„Anul 2018 este cu atât mai potrivit pentru aceasta cu cât România sărbătoreşte o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial si înfăptuirea Marii Uniri. Trupe de reconstituire istorică atât din ţară, cât și din străinătate vor pune în scenă bătălii din acest război şi vor adopta stilul de viață al soldaților, încercând să recreeze cât mai fidel atmosfera specifică epocii. Totodată, anul acesta marchează o premieră în cadrul Festivalului Transylvania History Days: utilizarea tehnologiei VR (Virtual Reality/Realitate Virtuala), prin care publicul va putea experimenta personal aspecte ale vieţii din urmă cu o sută de ani. Cu ajutorul tehnologiei VR și a imaginilor stereoscopice organizatorii propun o reconstituire inedită a ceea ce a însemnat experiența frontului, cât și modul în care aceasta a marcat memoria și mentalitatea oamenilor din trecut. În plus, o altă aplicație în VR realizată de echipa Vreestory propune publicului clujean o experiență educațională cu ajutorul aceleiași tehnologii. Mai exact, publicul este invitat la o călătorie virtuală cu 100 de ani în trecut, în Sala Unirii de la Alba Iulia, pentru a retrăi evenimentele care au conturat Marea Unire din 1918”, au anunțat organizatorii.

Festivalul va începe vineri cu instalarea taberelor militare, cei interesați putând astfel, printre altele, să treacă pe la atelierul serviciului Militar de fotografie pentru a face un instantaneu în stilul anilor 1900. Totodată, la oficiul poștal se va putea scrie o carte poștală precum ostașii de acum 100 de ani. Punctul culminant al zilei de vineri îl va constitui mobilizarea generală pentru război, context în care, o unitate austro-ungară va depune jurământul Împăratului înainte de a pleca spre front. Prima zi a festivalului se va încheia cu o proiecţie de film în aer liber.

Cea de-a doua zi de festival va debuta cu o paradă militară, marcându-se astfel momentul intrării României în război în 1916 de partea Antantei. Punctul culminant al zilei vor fi cele două reconstituiri de bătălii dintre forțele române și forțele austro-germano-bulgare.
Pe parcursul întregii zile vor avea loc diferite activități la tabăra militară și vor fi organizate ateliere, cu prilejul cărora publicul va putea interacționa cu membrii trupelor de reconstituire istorică.

Ultima zi de festival va fi dedicată Marii Uniri! Astfel, după o ultimă reconstituire a unei bătălii, cei interesați pot asista la festivităţile dedicate înfăptuirii Marii Unirii la finalul anului 1918.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie