2015 – anul combaterii fraudelor cu fonduri europene la DNA Cluj

Dacă în 2014 activitatea DNA Cluj a stat sub semnul combaterii corupţiei din administraţia publică şi a tragerii la răspundere a celor implicaţi în fraudarea examenului de Bacalaureat, în acest an activitatea procurorilor clujeni anticorupţie a vizat infracţiunile comise în cadrul proiectelor cu fonduri europene şi în sistemul sanitar clujean.

Astfel, anchetatorii din cadrul DNA Cluj au reuşit să scoată la iveală o serie de nereguli de natură penală comise de Daniel Don, director executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Sigla DNAForţei de Muncă (AJOFM) Cluj. De asemenea, DNA a demarat o anchetă la Primăria Cluj-Napoca pentru a vedea legalitatea implementării proiectului european de ticketing. Tot în acest an, procurorii anticorupţie au dispus arestarea Mihaelei Cordoş, referent în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj.

Unul dintre dosarele complexe instrumentate în acest an de DNA Cluj a vizat fapte de natură penală ce ar fi fost comise de Daniel Don, director executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Don a fost arestat, în 14 noiembrie, de Tribunalul Cluj pentru fapte de corupţie. Şeful AJOFM este acuzat de luare de mită în formă continuată şi fals în declaraţii după ce le-ar fi cerut subordonaţilor implicaţi în proiecte europene o parte din banii pe care aceştia îi încasau. Anchetatorii susţin că în perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, Daniel Don, în calitate de director executiv al AJOFM, a pretins şi a primit, în mod repetat, sume de bani totalizînd 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG. Procurorii explică faptul că în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Don persoane provenind din rîndul angajaţilor AJOFM, subordonaţi ai acestuia ori din rîndul foştilor angajaţi suspendaţi din funcţie, aceştia fiind desemnaţi în calitate de experţi ai proiectelor.

„Remuneraţiile experţilor care compun echipa de management şi respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană şi sînt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucît potrivit prevederilor legale, directorul Daniel Don nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonaţii săi”, arată procurorii. Anchetatorii susţin că Don nu a completat în declaraţiile de avere banii obţinuţi în acest mod. „Urmare a analizării declaraţiilor de avere completate de către Daniel Don la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obţinute pe parcursul anului 2013 şi respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obţinute în cursul anului 2014, s-a reţinut că funcţionarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare”, arată DNA. La scurt timp însă după arestare, Don a fost plasat în arest la domiciliu.

Într-o altă anchetă din 2015 a DNA Cluj a fost vizat modul în care municipalitatea clujeană a implementat proiectul european de ticketing, Astfel, în 10 noiembrie, anchetatorii au descins la Primăria Cluj-Napoca pentru a ridica documente şi acte legate de acest proiect. Proiectul de ticketing beneficiat de o finanţare din fonduri europene în valoare de 33,6 de milioane de lei. Acesta prevedea instalarea a 61 de automate de vînzare a biletelor şi instalarea de validatoare în mijloacele de transport în comun. Acesta a mai vizat modernizarea a 87 de staţii de transport în comun, montarea a 74 de panouri de afişaj în staţii care vor furniza informaţii legate de timpul estimat de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun, amplasarea a 136 de validatoare a legitimaţiilor de călătorie în staţii şi a 327 de validatoare în mijloacele de transport în comun, achiziţionarea a 20 de terminale portabile pentru controlorii de bilete. Proiectul de ticketing a demarat în iunie 2013, licitaţia pentru realizarea sa, organizată de Primăria Cluj-Napoca, fiind cîştigată de asocierea dintre SC Ramb Sistem SRL şi SC CS Vision SRL.

Un alt dosar anunţat de DNA Cluj în anul care se încheie a fost cel în care a fost arestată Mihaela Cordoş, referent la Spitalul Clinic Judeţean Cluj. Cordoş este acuzată de trafic de influenţă. În acelaşi dosar a mai fost pus sub acuzare şi Tiberiu Popan, în sarcina căruia s-a reţinut săvîrşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Mihaela Cordoş este acuzată că în cursul anului 2010 a primit de la o persoană suma de 500 euro pentru ca, prin influenţa pe care a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare)evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, să intervină pe lîngă aceştia în scopul obţinerii, pentru respectiva persoană, a unui post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată. În intervalul 2013 – prezent, Mihaela Cordoş a pretins şi a primit de la mai multe persoane, foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influenţa pe care o avea să le obţină cumpărătorilor de influenţă posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.

Procurorii clujeni le-au întocmit dosar penal şi persoanelor care au apelat la serviciile Mihaelei Cordoş. Astfel, 23 de persoane au fost deja condamante la pedepse cuprinse între doi şi trei ani de închisoare după ce şi-au recunoscut vinovăţia.

Tot în acest an, DNA Cluj a pus sub acuzare doi funcţionari din Primăria Cluj-Napoca după ce ar fi primit bani şi alte foloase necuvenite de la reprezentanţii firmei “Coral’’ pentru a le facilita diverse afaceri în dauna interesului public. Este vorba de Lucia Măgurean, şef la Serviciul Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca şi de Mariana Capotă, consilier în cadrul acestui serviciu.

Unul dintre marile succese ale DNA Cluj în 2015 a constat în obţinerea condamnării definitive a fostului adjunct al şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Peter Tunde. Aceasta a primit 2 ani şi 6 luni închisoare de închisoare după ce a fost găsită vinovată de trafic de influenţă. De asemenea, o altă condamnare definitivă a fost în cazul lui Marius Leontiuc, administrator al unei societăţi comerciale cu obiect de activitate construirea de locuinţe. Leontiuc a primit 12 ani de închisoare pentru că a înşelat peste 100 de persoane cu peste un milion de euro.

C.P.

Articole din aceeasi categorie