Ziua Naţională a scos blindatele şi tehnica de luptă în centrul Clujului

Clujenii au avut parte de o surpriză cu ocazia Zilei Naţionale: cea mai mare paradă militară de 1 Decembrie din ultimele două decenii. Tranportoare blindate, tunuri, autovehicule dotate cu rachete antiaeriene şi aruncătoare de proiectile reactive, autospeciale din dotarea Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor au făcut deliciul sutelor de persoane care au venit joi să sărbătorească Ziua Naţională a României în Piaţa ‘’Avram Iancu’’.

Manifestările au început în jurul orei 9,30, în Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, unde a fost oficiată o slujbă religioasă de ierarhi ai Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în memoria celor care s-au jertfit pentru unitatea naţională. A urmat apoi intonarea Imnului Naţional pe platoul din zona Monumentului ‘’Glorie Ostaşului Român’’ din spatele Catedralei Ordodoxe.

Prefectul Florin Stamatian a subliniat în discursul său importanţa Zilei Naţionale a României, arătînd că aceasta este ‘’ziua tuturor celor care trăiesc pe aceste meleaguri şi ziua tuturor celor care suferă departe de plaiurile natale’’. Stamatian a arătat că astăzi, chiar dacă ducem o luptă cu dificultăţile economice şi o luptă cu diletantismul politic, ‘’sîntem prezenţi peste tot în lumea artelor, culturii, economiei sau descoperirilor ştiinţifice, la fel cum sîntem prezenţi pentru a păzi democraţia mondială în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest’’.

‘’Şi astăzi, românii construiesc România cu jertfă de sînge! Astăzi trebuie să înţelegem cel mai bine că trebuie să fim uniţi, dar mai mult ca oricînd, trebuie să ne recîştigăm încrederea în oameni, să căutăm în societate ce e bun, nu numai părţile urîte.  Cu tot ce are mai bun, mai frumos, mai curat, poporul român trebuie să lupte pentru generaţiile viitoare. La 1 Decembrie 2011, de ziua tuturor celor care trăiesc pe aceste meleaguri, şi ziua tuturor celor care suferă departe de plaiurile natale, le urez viaţă lungă, sănătate şi unitate! Să aplecăm fruntea cu pioşenie în faţa celor care au făcut posibilă această zi, atunci, la 1 Decembrie 1918’’, a subliniat prefectul în discursul său.

Manifestările consacrate împlinirii a 93 de ani de la desăvîrşirea unităţii naţionale au continuat cu depuneri de coroane de flori din partea autorităţilor locale şi judeţene, instituţiilor militare din judeţ, serviciilor descentralizate, partidelor politice, precum şi asociaţiilor şi organizaţiilor veteranilor de război. A urmat apoi o paradă militară, organizată de Divizia 4 Infanterie ‘’Gemina’’. Sute de clujeni  s-au strîns în zona dintre Regionala CFR şi Prefectura Cluj pentru a asista la paradă. Nici ceaţa, nici frigul nu au descurajat pe nimeni. Scopul lor a fost să prindă un loc cît mai în faţă. Cei mai fascinaţi de tehnica militară au fost copiii. Mulţi dintre ei, dotaţi cu steguleţe tricolore, s-au strecurat în faţa mulţimii pentru a-i vedea pe cei dispuşi să-şi jertfească viaţa pentru ţară.

Comandantul paradei a fost colonelul Petru Pah, locţiitorul şefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie Gemina, cel care a comandat primul contingentul românesc din Irak, în anul 2003. Ofiţerul a defilat pe un transportor amfibiu blindat B 33 ZIMBRUL, aflat în dotarea Batalionului 811 Infanterie din Dej. Primul detaşament care a intrat în pas de defilare în piaţă era echipat în ţinută mozaic de deşert, reprezentînd Batalionul 811 Infanterie Dej ‘’Dragonii Transilvaniei’’.

Unitatea dejeană a fost prima din armata României care a participat, cu un efectiv de 405 militari, la misiunea de stabilizare şi reconstrucţie din Irak. În luna septembrie 2005, batalionul a fost certificat să facă parte din pachetul de for’e destinat NATO. Dragonii Transilvaniei au fost urmaţi în dispozitivul de defilare de un pluton din cadrul Brigăzii 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca’’, unitate specializată în asigurarea suportului tehnic, al activităţii de comandă şi control a diviziei, şi de un altul, din cadrul Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive, „General Vasile DANACU’’ din Floreşti.

Prin faţa mulţimii au trecut şi militari din cadrul Regimentului 55 Rachete Antiaeriene „Andrei MUREŞIANU’’, specializaţi în apărarea aeriană. Cei care au încheiat defilarea detaşamentelor de militari au fost luptătorii de elită din Batalionul 317 Cc. „Vlădeasa’’. Momentul care a făcut senzaţie în timpul paradei a fost defilarea cu tehnică militară de luptă.

Astfel, cei prezenţi au putut vedea, printre altele, în plin centrul municipiului Cluj-Napoca, TAB-ul 33 Zimbru. Acesta se află în dotarea unităţilor de infanterie, avînd un echipaj de luptă format din 11 militari, cărora le asigură transportul protejat. Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm, o mitralieră calibru 7,62 mm şi un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. TAB-ul Zimbru a fost urmat de trei transportoare amfibii cu aruncător calibru 82 mm, un autocamion DAC 665 T,  care tracta un aruncător calibru 120 mm, tehnică află în dotarea  B. 811 I, şi un atutocamion de acelaşi tip, care tracta un tun antiaerian de calibru 2x30mm.

Vedetele paradei cu tehnică militară au fost trei maşini de luptă dotate cu rachete antiaeriene OSA-AKM, din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene. Acestea sînt mijloace autonome, autopropulsate, şi sînt destinate cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. Totodată, descoperă ţinte pînă la 45 km şi le nimiceşte pînă la distanţe de 10 km. La fel de mult au atras curiozitatea publicului şi aruncătorul de proiectile reactive, calibru 122 mm din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive ‘’General Vasile DANACU’’ din Floreşti şi autostaţia radio Panther. Dispozitivul de defilare cu tehnică de luptă a fost încheiat cu cele mai performante vehicule aflate în dotarea pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor clujeni.

Clujenii care au asistat la parada de 1 Decembrie s-au arătat extrem de încîntaţi de cele văzute, spunînd că aşteaptă ca şi la anul să aibă parte de o astfel de manifestare.

C.PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare