Ziua Naţională a României, în localităţi de pe Arieş

Turda

Manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României au debutat cu o avanpremieră, desfăşurată miercuri, 30 noiembrie, la Muzeul de Istorie al oraşului. Acolo a avut loc, cu începere de la ora 17, o trecere în revistă a personalităţilor turdene implicate în înfăptuirea unirii Transilvaniei cu România, eveniment petrecut la 1Decembrie 1918, dată consacrată, din 1990, drept sărbătoare naţională a românilor.

Joi, 1 Decembrie, manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României au debutat la ora 10, cu un Te Deum oficiat de către preoţi de la bisericile româneşti şi de la Garnizoana militară Turda. După discursul primarului Tudor Ştefănie, responsabilul bibliotecii publice turdene, Nicolina Halgaş, a făcut o succintă prezentare a evenimentelor petrecute la Turda şi în localităţile învecinate, în urmă cu 93 de ani, cu ocazia unirii Transilvaniei cu Ţara.

Programul ceremoniilor desfăşurate lîngă Catedrala Ortodoxă din centrul Turzii s-a încheiat după ce reprezentanţii autorităţilor turdene, ai instituţiilor militare şi civile din oraş, precum şi cei ai formaţiunilor politice cu filiale locale au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Aviatori căzuţi la datorie, în luptele din cel de-al doilea război mondial. Manifestările organizate la Turda pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României au continuat în după-masa zilei de joi, 1 Decembrie, în Parcul teilor din cartierul Oprişani. Acolo, cu începere de la ora 15.30 s-a desfăşurat un spectacol folcloric, susţinut de ansamblurile „Datina”, „Comori ardelene” şi „Crăişorii” şi de  soliştii vocali Oana Venţel, Emilia Haţegan, Maria Lazea, Alexandru Făgădar, Crina Praţa şi Aurel Şuteu.

Cîmpia Turzii

1 Decembrie, Ziua Naţională a României a fost onorată la Cîmpia Turzii încă de la orele dimineţii, cînd, la Casa de Cultură „Ionel Floaşiu”, s-a desfăşurat un concurs ce a avut ca temă unirea Transilvaniei cu România.

Manifestările au continuat cu o slujbă religioasă oficiată, de la ora 15, pentru sfinţirea monumentului din centrul oraşului, proaspăt renovat. După ceremonia religioasă, secretarul de stat Cristian Haiduc, reprezentant al Guvernului României, consilierii judeţeni Mihai Szeplekan, Ioan Plăcintar şi Radu Borza, precum şi primarul Cîmpiei Turzii, Ioan Vasinca, împreună cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor de stat cu filiale în oraş, au depus coroane de flori.

După spectacolul oferit de majoretele din formaţia Blue Angels, la ora 16 a început concertul susţinut la sala de spectacole a Casei de Cultură “Ionel Floaşiu” de Paula Seling, care a interpretat melodii din repertoriul său, dar şi piese din repertoriul internaţional şi colinde româneşti.

Mihai Viteazu

În comuna Mihai Viteazu, situată în apropierea Turzii, sărbătorirea Zilei Naţionale a României a fost prilejul aşteptat de autorităţile locale pentru inaugurarea unui parc de joacă destinat copiilor.

În cadrul manifestărilor desfăşurate joi, 1 Decembrie, cu începere de la ora 10, la Mihai Viteazu, primarul comunei, Zeng Ioan, a prezentat asistenţei autoturismul Skoda Octavia pe care autorităţile comunale şi l-au făcut cadou, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

După un recital de colinde susţinut de elevii clasei a III-a A, de la Şcoala Mihai Vodă, la bustul lui Mihai Viteazu primarul Zeng Ioan a vorbit despre importanţa Zilei Naţionale a României. După încheierea ceremoniei depunerii de coroane la bustul lui Mihai Viteazul, la căminul cultural din localitate, cu începere de la ora 12, a avut loc un spectacol susţinut de ansamblul de obiceiuri populare “Plaiuri sălăjene” din Horoatu Crasnei, condus de învăţătorul Ioan Sur. Artiştii sălăjeni au prezentat asistenţei obiceiuri din noaptea de Crăciun şi o piesă de teatru popular. În cadrul programului artistic au mai evoluat ansamblulrile “Cununiţa” din Ilva Mare (Bistriţa Năsăud), condus de Pavel Berengea, “Arieşana” şi “Fiii Moţilor” din partea gazdelor. La încheierea manifestărilor de la Mihai Viteazu, organizatorii au oferit cîteva sute de sarmale participanţilor la sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Viişoara

În comuna de lîngă Cîmpia Turzii, în ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea naţională a României, s-au bucurat tinerii care şi-au serbat majoratul anul acesta şi cuplurile care au împlinit o jumătate de secol de căsnicie în 2011.

Autorităţile locale au  premiat cele două categorii de cetăţeni ai comunei Viişoara cu cîte trei sute, respectiv cîte trei sute de lei. Pentru organizarea manifestărilor destinate sărbătoririi Zilei Naţionale a României, autorităţile din Viişoara au alocat 25 de mii de lei de la bugetul comunal.

La Viişoara sărbătoarea a început joi, 1 Decembrie, la ora 10. Manifestările, desfăşurate la căminul cultural din localitatea reşedinţă de comună au debutat cu o suită de cîntece patriotice interpretate de corul şcolii din Viişoara, condus de către profesoara Norina Porumb. În continuare, au urmat alocuţiunile specific eveniemntului, rostite de către primarul Viişoarei, Ioan Roman şi de profesoara Camelia Constantea.

Programul artistic a fost susţinut de ansamblul folcloric din satul Urca, grupul vocal al şcolii din Viişoara, acompaniat vocal de către profesorul Vasile Roşian şi solistul de muzică populară Ion Dordoi.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare