Zilele Floreştiului – o sărbătoare cu valori şi surprize notabile

Floreştiul şi Cluj-Napoca îşi dau mîna în imensitatea centrelor comerciale, construite pe controversatele terenuri de hotar, sau în uşa blocurilor de conexiune între urbanul şi ruralul din zona vestică a Mănăşturului. De fapt, dacă luăm în analiză gradul de urbanizare al Floreştiului şi numărul de locuitori înregistrat la ultimul recensămînt, care depăşeşte pe cel al municipiului Gherla, termenul de rural devine istorie pentru această localitate cu potenţiale veleităţi urbanistice, spre care au făcut paşi mii de clujeni, startul fiind dat de apariţia cartierului „Cetatea Fetei”, la a cărui inaugurare a participat premierul de atunci şi… deţinutul de azi, Adrian Năstase.

Trecînd la subiectul materialului, putem afirma că Zilele Floreştiului, pe cît de înnorate din punct de vedere meteorologic, pe atît de frumoase au fost din punct de vedere organizatoric şi al valorilor ce au alcătuit programul celor trei zile. Dacă în majoritatea localităţilor adiacente aşezărilor urbane folclorul a dominat spaţiul scenei, la Floreşti diversitatea genurilor artistice a adus miile de spectatori în jurul scenei amplasate strategic, parcă, în zona fostului poligon militar, care va deveni, sigur, un viitor parc de agrement al acestui viitor oraş.

Şi dacă agricultura încă mai are pondere în economia comunei, prima zi a manifestărilor, vineri, a fost deschisă sub genericul „Ziua recoltei”. Seceta cumplită a redus pînă şi spaţiile rezervate produselor cerealiere, în schimb legumicultura a fost prezentă cu produsele de sezon, produse realizate de cîţiva fermieri locali. Segmentul zootehnic a fost însă la înălţime, expoziţia fiind una de mare atracţie, mai ales că au fost expuse cele mai frumoase şi viguroase exemplare de cai, vaci cu lapte, ovine din mai multe rase, berbeci, capre şi numeroase rase canine, între care uriaşul ciobănesc bucovinean.

Muzica ambientală, asigurată de Marius Merca, a stimulat şi concursul de gătit, în care sarmalele, tocăniţa la ceaun şi fasolea cu afumătură au fost cele mai gustoase produse ale bucătăriei floreştene, iar momentele folclorice şi etno susţinute de „Cununa Someşană”, Florin Bota şi Alina Florea au fost urmate de competiţia „Floreştenii au talent”, un recital de operă susţinut de Radu Boscu şi frumoasele fete ale localităţii, care şi-au făcut prezenţa în concursul „Miss Floreşti” – 2012.

La orele înserării, Felix Gălan a prezentat un recital folcloric, iar Cristian Jimborean a pregătit publicul pentru mega-concertul semnat Andreea Bălan.

Matinalul celei de a doua zile a aparţinut celor mici, cu spectacolul clownilor şi un Off-road show, pentru toată suflarea. La amiază a fost urmărită parada cailor şi şaretelor, poate cea mai frumoasă din ţară, iar discursurile oficiale au aparţinut celor trei „Horea”: ing. Petru Horea Şulea, primarul comunei, primarul municipiului Aiud – Mihai Horaţiu Josan, şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj – ing. Horea Uioreanu. În continuare, prezentatoarea Adriana Irimeş a invitat în scenă formaţia „Zece Prăjini”, aflată între două turnee, cel susţinut în Franţa şi cel ce va urma în SUA. Momentul folcloric a „recidivat” cu Ansamblul „Cununa Someşană”, solistele Mariana Morcan, Amalia Codorean-Chindriş, Livia Hetea, Dana Purcel, Claudiu Ciotleuş şi cu tînăra şi talentata interpretă, ce încîntă mereu publicul la cei 15 ani ai ei, Lavinia Mariş din Gilău. Melosul maghiar a fost prezent prin ansamblul din Luna de Sus, dansurile populare ţigăneşti au aparţinut formaţiei locale „Amare Prala”, iar jocurile populare tradiţionale româneşti au fost interpretate de Ansamblul „Cununa Apusenilor” din Gilău şi „Haiducii” din Feleac, lăsînd apoi loc muzicii uşoare, interpretată de Emanuel Cârstea şi trupa „Compact”.

Nici duminică nu a fost o zi uşoară: copiii s-au întîlnit din nou cu clownii, elevii şcolii – care astăzi încep noul an şcolar – au prezentat cîteva reuşite scenete literare, corul „Junior VIP a interpretat cîteva piese din repertoriul care l-a consacrat, iar grupul sportiv „Hayaski Activ”, antrenat de Adi Gherman, a prezentat complicate exerciţii de judo, cu care a reuşit să-şi adjudece numeroase titluri de campioni naţionali, europeni şi chiar mondiali. Dansuri sportive au inclus în programul lor şi tinerele Iulia Horvath, Patricia Mânzat, Cătălina Popa şi Adrian Şurani. Componenta folclorică a fost susţinută de Ana Strâmturean, Radu Ciobanu, ansamblurile folclorice „Mugurelul”, „Cununa Someşană”, Adriana Irimeş, iar din repertoriul lui Traian Ilea şi al Valeriei Codorean nu a lipsit piesa de rezistenţă „Puşca şi cureaua lată”. Formaţia „Esperando” şi focuri de artificii au tras cortina acestei ediţii deosebit de atractive, de mare diversitate, desfăşurate sub semnul decenţei şi al bunei dispoziţii.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare