Zilele Castelului Banffy

La sfîrşitul săptămînii trecute, pe valea Someşului Mic toate drumurile au dus spre Bonţida, unde într-o organizare perfectă (felicitări Primăriei şi Fundaţiei Transylvania Trust) au avut loc Zilele Castelului Banffy.

 Aflate la cea de a X-a ediţie, manifestările cultural-artistice au fost deschise de primarul comunei Bonţida, Emil Cîrhaţ, care în cuvîntul său a reliefat importanţa acestei adevărate sărbători în viaţa locuitorilor frumoasei aşezări transilvane.

Au mai luat cuvîntul David Baxter, directorul Centrului Internaţional de Specializare şi Reabilitare a Patrimoniului Construit Bonţida, Hegedus Csilla, consilier în Ministerul Culturii, Călin Găbudean, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, Dunai Peter din partea Consulatului Ungariei la Cluj-Napoca şi Kasza Tamas, preşedintele Uniunii Cercetaşilor din Transilvania.Imediat după festivitatea de deschidere a urmat demonstraţia de hipism a călăreţilor din Stana conduşi de dr. Demartini Lajos. Între timp curtea interioară a castelului a fost pur şi simplu inundată de sute de copii, care au desfăşurat diferite activităţi meşteşugăreşti, cei mici fiind angrenaţi în jocuri şi teatru de păpuşi.

Tot pentru ei s-a vernisat o expoziţie de desene, iar membrii Echipei de Cercetaşi nr. 51 „Czetz Janos” din Gherla au susţinut lecţii practice în domeniul artizanatului. Pentru adulţi în clădirea Mikloş s-a proiectat filmul “In the Shadow of the Moon” de David Sington, după care iluzionistul clujean Belloni i-a delectat pe cei din jurul scenei cu ultimele noutăţi ale programului său.

Paralel s-a vernisat expoziţia de grafică  a artiştilor plastici Ioachim Nica şi Liviu Vlad, lucrările fiind prezentate de criticul de artă Viorica Guy Marica; amfitrionul evenimentului a fost Szabo Zsolt, redactorul şef al revistei Mûvelõdes.S-a mai deschis şi o expoziţie de artă fotografică a lui Csok Zsolt. Pentru amatorii de muzică pe scena în aer liber au evoluat formaţiile Passeggio, Mazel Tov (muzică klezmer), Bogancs, Zurbolo (dansuri populare), Fûszal, Grimus şi Role (pop-rock), iar o culoare aparte a manifestărilor din prima zi a fost dată de excelenta evoluţie a formaţiilor populare maghiare şi a rromilor din localitate, primul grup fiind pregătit de însuşi viceprimarul comunei Bonţida, domnul Ştefan Gruz, un adevărat om de cultură. În prima seară a mai concertat formaţia Zanzibar din Ungaria.

Duminică programul a fost la fel de bogat şi variat. Nu a lipsit muzica populară cu solista Mariana Morcan, muzica dance şi pop-rock, totul culminînd cu superbul recital al grupului Semnal M, care a atras sute de fani. Amatorii Thaliei au avut ocazia de a asista la piesa “Fizicienii” de F. Dürenmatt, prezentată de artiştii asociaţiei unitariene Cluj-Napoca, iar cei mai fideli cititori s-au adunat la prezentarea ultimelor apariţii ale editurii clujene Polis. În premieră pe pereţii castelului au fost proiectate filmele de animaţie 3D ale regizorului Ioan Mihai Baba.

Au fost două zile de artă şi cultură, derulate într-un cadru natural baroc, organizatorii fiind şi de această dată la înălţimea aşteptărilor.

SZEKELY Csaba
Foto: Ioan MOLDOVAN

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare