Vladimir Putin: Rusia, dispusă să meargă departe în relaţia cu SUA, în condiţiile unui parteneriat echitabil

Moskovskie Novosti

Rusia vrea să evite măsurile de retorsiune anunţate în cazul dezvoltării sistemului american antirachetă în Europa şi este dispusă să meargă “cu adevărat departe” în relaţia cu SUA, în condiţiile unui parteneriat echitabil, bazat pe respect reciproc, declară premierul rus Vladimir Putin într-un articol dedicat politicii externe.

“În ultimii ani s-au făcut multe pentru dezvoltarea relaţiilor ruso-americane. Dar nu s-a reuşit o schimbare fundamentală a matricei acestor relaţii. Ele sînt în continuare supuse fluxurilor şi refluxurilor. Inconsecvenţa parteneriatului cu America este, în parte, consecinţa cunoscutelor şi puternicelor stereotipuri şi fobii”, consideră Vladimir Putin.

În opinia sa, principala problemă a relaţiilor ruso-americane este că dialogul politic nu are un solid fundament economic. “Volumul schimburilor este departe de a răspunde potenţialului economic al statelor noastre. La fel se întîmplă şi în cazul investiţiilor reciproce. În felul acesta, plasa de siguranţă care ne-ar proteja relaţiile de variaţii de nivel nu a fost creată. Trebuie să lucrăm la asta”, spune Vladimir Putin.

La dificultăţile din relaţiile dintre Moscova şi Washington, Putin adaugă “încercările periodice ale SUA de a se ocupa de “inginerii politice”, inclusiv în regiunile tradiţional importante pentru Rusia, dar şi în timpul campaniilor electorale din Rusia”.

“Repet că ideea creării sistemului antirachetă în Europa ne provoacă temeri legitime. De ce acest sistem ne îngrijorează mai mult decît altele? Pentru că aduce atingere forţelor strategice de descurajare nucleară deţinute doar de Rusia în acest teatru şi încalcă echilibrul militar şi politic reglat timp de decenii”, arată Vladimir Putin.

El subliniază strînsa legătură între sistemul antirachetă şi armele strategice ofensive, reflectată în tratatul START-2, semnat de cele două părţi în 2010 la Praga. “Sîntem gata să examinăm diferite variante vizînd constituirea unei agende comune cu americanii în domeniul controlului asupra armamentului în următoarea perioadă”, spune Vladimir Putin. “În orice caz, nu am vrea să punem cruce posibilităţilor de căutare a unor variante de compromis pentru soluţionarea problemei sistemului de apărare antirachetă. Nu am vrea ca elementele sistemului american se fie desfăşurate la o asemenea anvergură încît să se impună aplicarea măsurilor de retorsiune pe care le-am anunţat”, adaugă liderul rus.

El evocă o discuţie recentă cu fostul secretar de stat american Henry Kissinger şi spune că împărtăşeşte teza acestuia, potrivit căreia “în perioadele de turbulenţă internaţională, o cooperare strînsă şi bazată pe încredere între Moscova şi Washington este deosebit de necesară”.

“În general, în relaţiile cu SUA am fi dispuşi să mergem cu adevărat departe, să facem un salt calitativ, dar cu condiţia ca americanii să se conducă după principiile unui parteneriat echitabil şi bazat pe respect reciproc”, menţionează Vladimir Putin.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare