Vernisaj ŞTEFAN BERTALAN

Măscăriciul emigrant este titlul expoziţiei la al cărei vernisaj ne invită, în premieră clujeană absolută, artistul Ştefan Bertalan, astăzi, 14 septembrie, ora 18, la sediul Galeriei Quadro din Cluj-Napoca (Str. Napoca nr. 2-4). Potrivit reprezentaţilor galeriei, este vorba despre prima expoziţie a artistului Ştefan Bertalan (n. 1930) la Cluj-Napoca, majoritatea creaţiilor, datînd din perioada 1986 – 1989, fiind aduse acum pentru prima oară în faţa publicului. Este vorba despre o perioadă mai puţin cunoscută din creaţia artistului, considerată, însă, drept o nouă împlinire a acesteia.

În cadrul evenimentului de deschidere va avea loc şi prezentarea monografiei cu titlul Ştefan Bertalan. Drumuri la răscruce (Fundaţia Triade, Timişoara, 2010) semnată de istoricul de artă Ileana Pintilie, cunoscător excepţional al mişcării artistice timişorene şi al artei contemporane din România.

Figură centrală a neo-avangardei din România, Ştefan Bertalan este receptat ca o personalitate nonconformistăşi legendară a mişcării artistice timişorene. A absolvit Institutul de Arte Plastice ‘’Ion Andreescu’’ din Cluj în 1962, unde i-a avut ca profesori pe Aurel Ciupe şi Kadar Tibor, după care s-a mutat la Timişoara, devenind profesor la Liceul de artă. Din prietenia sa cu artiştii locali Roman Cotoşman şi Constantin Flondor s-a născut, în 1965, Grupul 111, prima grupare de artă experimentală din România. În anii 60, operele sale tind spre direcţii constructiviste şi cinetice, care-l fac cunoscut la nivel naţional şi internaţional. În anul 1969 participă la Bienala Constructivistă de la Nürnberg, în paralel desfăşurînd o bogată activitate pedagogică, în spiritul Şcolii Bauhaus, la Liceul de artă şi la Universitatea Tehnică din Timişoara. Între anii 1970-1981 este membru al grupului timişorean ‘’Sigma’’, alături de Constantin Flondor, Lucian Codreanu, Elisei Rusu, Ion Gaiţă şi Doru Tulcan, participînd atît la expoziţii de grup, cît şi la realizarea unor opere colective.

 Emigrează în Germania în 1986. Experienţa dureroasă şi chinuitoare a emigrării, trăită la toate nivelele, precum şi regăsirea de sine, trăită extatic, vor erupe cu o putere magică incredibilă, în culori strălucitoare, în asocieri de idei şi imagini neaşteptate – tehnică mixtă prin intermediul căreia experimentează şi trage concluzii despre viaţa aflată la maturitate – care văd acum, în premieră, lumina simezelor clujene.

M. B.

 

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare