Vecinii Chinei vor să se adăpostească sub scutul american antirachetă

Nezavisimaia Gazeta

Washingtonul şi-a reanimat mai vechea sa politică de ţinere în frîu a Chinei. În prezent, SUA trimit soldaţi şi avioane în Australia şi negociază cu Singapore desfăşurarea de nave militare. Acest curs se bucură de sprijinul Vietnamului şi a o serie de alte ţări asiatice. În opinia expertului rus Andrei Karneev, în această dispută sino-americană Rusia ar trebui să ocupe mai degrabă o poziţie neutră.

SUA şi Singapore finalizează negocierile care vor permite ca nave militare americane să fie desfăşurate în acest stat insular. Locul desfăşurării acestora va deveni baza militară singaporeză Changi. Navele Littoral Combat Ships sînt considerate unele dintre cele mai moderne din flota americană. Ele sînt capabile să “vîneze” submarine şi să participe la operaţiuni speciale în ape mici. Viteză maximă a navelor depăşeşte 40 de noduri.

Cotidianul Washington Post stabileşte o legătură directă între aceste negocieri şi decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a amplasa un contingent permanent de puşcaşi marini, de avioane şi nave militare în Australia. Dacă baza din Australia se află la circa 2.500 de mile distanţă de China, atunci cea din Singapore este mult mai aproape, ocupînd o poziţie strategică în strîmtoarea Malacca, prin care trec importante căi maritime din Orientul Mijlociu spre Asia de Est. În afară de aceasta, Singapore se află în partea sudică a Mării Chinei de Sud, care a devenit scena unor dispute teritoriale între China, Vietnam, Filipine şi alte ţări. De aceea, afirmă cotidianul american, amplasarea de nave americane în Singapore va fi considerată de China o ameninţare directă.

Potrivit analiştilor americani, Beijingul îşi foloseşte puterea militară şi economică pentru a-şi speria vecinii şi a obţine restabilirea controlului asupra Mării Chinei de Sud. De aceea, în timpul summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care anul acesta a fost dedicat în primul rînd discutării problemelor economice, aproape toţi liderii asiatici şi-au exprimat într-o formă sau alta îngrijorarea în legătură cu aceste pretenţii, iar Obama le-a sprijinit.

Premierul chinez Wen Jiabao s-a pomenit într-o situaţie delicată, fiind nevoit să declare că summitul nu este o platformă potrivită pentru discutarea problemei Mării Chinei de Sud şi că disputele ar trebui reglementate pe calea consultaţiilor amicale între ţările direct implicate. Jiabao şi-a menţinut aproximativ aceeaşi poziţie în timpul negocierilor cu Obama, care au avut loc la iniţiativa părţii chineze. Cu alte cuvinte, în timpul summitului Beijingul a adoptat un ton de conciliere.

În opinia expertului rus Andrei Karneev, director al Institutului pentru ţările din Asia şi Africa, este posibil ca în cadrul conducerii chineze să fi apărut divergenţe în legătură cu drumul care ar trebui urmat în această problemă. Pe de o parte, unele puteri occidentale solicită Chinei sprijin financiar, iar influenţa Beijingului pe plan internaţional a crescut. De aceea, o parte dintre liderii chinezi insistă ca Beijingul să-şi apere cu mai multă fermitate interesele.

“Pe de altă parte, Jiabao este considerat adeptul unui curs blînd atît pe plan intern, cît şi pe plan extern. Confruntat cu perspectiva faptului că mai multe ţări asiatice au făcut o coaliţie împotriva Chinei, coaliţie sprijinită de Washington, premierul chinez nu a dorit să acutizeze conflictul şi a făcut apel la compromis”, explică Andrei Karneev. În principiu însă, poziţia Chinei nu s-a schimbat, este de părere expertul, precizînd că Beijingul doreşte să rezolve disputele teritoriale cu fiecare ţară în parte, respingînd un format multilateral, deoarece în această situaţie există pericolul ca ţările mici sau mijlocii să ocupe o poziţie comună. “Acest lucru este în dezavantajul Chinei”, este de părere expertul.

În ceea ce priveşte Rusia, aceasta este implicată în dispută doar în mod indirect: Moscova livrează submarine şi alte arme Vietnamului, fapt asupra căruia atenţionează mass-media chineze. Cu toate acestea, Moscova nu trebuie să se situeze de partea nimănui în mod concret.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare