Valul secesionist mătură Belgia

Naţionaliştii flamanzi au înregistrat o victorie importantă în nordul Belgiei la alegerile locale, succes ce va alimenta speranţele separatiştilor la o divizare a ţării.

Bart De Wever, liderul Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA, Noua Alianţă Flamandă), urmează să devină primarul oraşului Anvers – nucleul economic al ţării – după ce partidul său s-a impus drept cea mai mare formaţiune politică, punînd astfel capăt unei perioade 90 de ani de guvernare socialistă.

La scurt timp după anunţarea rezultatelor, De Wever – care a transformat dificila cursă electorală pentru alegerea primarului într-un referendum privind independenţa Flandrei de Belgia – i-a cerut premierului Elio Di Rupo o mai mare independenţă pentru partea de nord a ţării, vorbitoare de olandeză.

“Dorim să oferim flamanzilor guvernul pe care şi-l doresc la toate nivelurile. Din acest motiv îi adresez un apel lui Elio Di Rupo şi politicienilor francofoni: asumaţi-vă responsabilitatea”, a declarat De Wever.

Rezultatele extrem de bune înregistrate de naţionaliştii flamanzi vor avea, probabil, un ecou în întreaga Europă, unde criza datoriilor suverane, care a condus la ajutarea ţărilor sărace de către cele bogate, a reînviat sentimentele separatiste.

Flandra, regiunea cea mai prosperă economic din Belgia, este de mult timp nemulţumită de finanţarea pe care o acordă economiei suferinde a Valoniei, iar victoria de duminică va consolida cererea acesteia pentru autoguvernare.

Potrivit lui Lieven De Winter, politolog la Université Catholique de Louvain, victoria lui De Wever este un pas clar înainte pentru tabăra separatistă, care susţine de multă vreme separarea de partea de sud a ţării. Cu toate acestea, a avertizat el, procesul de secesiune va fi presărat cu probleme.

N-VA a cîştigat aproximativ 38% din voturi la Anvers împotriva a aproximativ 28% obţinute de socialişti, potrivit rezultatelor provizorii furnizate de oficialităţile din Flandra. Între timp, în restul Flandrei, naţionaliştii flamanzi au cîştigat peste 30% din voturi.

Pe de altă parte, se aşteaptă ca N-VA să solicite sprijinul socialiştilor pentru a conduce Anversul, în contextul în care se întîmplă adesea în Belgia ca oponenţii să formeze o coaliţie după alegeri, deoarece niciun partid nu se bucură de o majoritate categorică în ţară.

Ţara este în prezent împărţită între o Flandră vorbitoare de olandeză, o Valonie francofonă şi capitala bilingvă Bruxelles. Deşi mai multe puteri politice au fost deja transferate guvernelor regionale, Flandra – cu o populaţie de aproximativ 6 milioane de persoane, faţă de cei 3,5 milioane de locuitori ai Valoniei – este dornică să continue procesul de separare a puterilor.

Victoria N-VA de la Anvers şi rezultatele foarte bune înregistrate de aceştia în toată partea de nord a Belgiei vor da un impuls separatiştilor înaintea unor alegerilor federale cheie, prevăzute pentru 2014.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare