USL vrea să elimine restricţiile de angajare a bugetarilor

Guvernul intenţionează să elimine, din 2013, restricţiile de angajare a bugetarilor, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cluj-Napoca, ministrul Muncii, Mariana Cîmpeanu. Măsura va fi prevăzută în bugetul anului viitor şi vizează îmbunătăţirea parametrilor din sistem, precum şi scăderea numărului de şomeri.

Ministrul Muncii, Mariana Cîmpeanu, a precizat ieri, la Cluj, că Executivul intenţionează să elimine restricţiile de angajare a bugetarilor, respectiv să renunţe la raportul de o angajare la şapte plecări. Potrivit ministrului, măsura se va lua în scopul îmbunătăţirii parametrilor din sistem şi va fi prevăzută în bugetul anului viitor . „Este intenţia noastră ca în viitorul buget, în funcţie de păstrarea ponderii cheltuielilor cu salarii în PIB – aşa cum a fost convenită cu FMI -, să încercăm eliminarea restricţiei în ceea ce priveşte angajările în sistemul bugetar şi să eliminăm raportul de 1 la 7 şi să mergem pe un raport de 1 la 1, adică, dacă o persoană pleacă din sistem, să putem face o angajare. Nu schimbăm parametrii generali de funcţionare, nu schimbăm echilibrele macro-economice pe care le avem, ci încercăm să le îmbunătăţim. Trebuie să construim bugetul pe anul viitor, să fie aprobat în Parlament şi, în funcţie de realizarea a ceea ce ne propunem în acel buget, să fie luate o serie întreagă de măsuri, printre care şi aceasta. În funcţie de cînd se va vota bugetul, în ianuarie sau februarie, de cînd va începe să se aplice, vom putea elabora şi aceste măsuri”, a precizat Mariana Cîmpeanu.

Totodată, aceasta arătat că restricţiile în privinţa angajărilor au fost luate fără discernămînt, mai ales în sistemul sanitar. „Încă din acest an am făcut paşi şi am aprobat posibilitatea angajării a peste 2.000 de persoane în sistemul sanitar, circa 500 în învăţămînt şi peste 1.000 de persoane în sistemul MAI – pentru că ajunsesem să avem comune fără nici un poliţist, în condiţiile în care gradul de infracţionalitate a crescut foarte mult şi acolo era o lipsă acută de personal…Fiecare domeniu va fi analizat şi în funcţie de păstrarea echilibrelor macro-economice şi în funcţie de problemele punctuale existente în fiecare sector… În asistenţă socială, spre exemplu, avem 10.000 de locuri muncă libere.

Acolo există o responsabilitate uriaşă a persoanelor care au grijă de copii, de copiii cu dizabilităţi, de bătrîni, o muncă foarte grea şi solicitantă, dar avem cea mai proastă salarizare din sistemul bugetar”, a precizat ministrul, comentînd, în continuarea locul codaş pe care se află România, potrivit unui sondaj recent, în privinţa serviciilor de asistenţă socială: „În domeniul acesta ne-am bătut pentru ultimul loc – fie cu Bulgaria, fie cu altă ţară, ne-am luptat foarte tare să ajungem pe ultimul loc. Această situaţie durează de mai mulţi ani şi tocmai de aceea spuneam că argumentele care au fost aduse de preşedintele Băsesescu şi de premierul din acea vreme – că noi cheltuim foarte mulţi bani cu asistenţa socială şi că sîntem o ţară de asistaţi -, nu sînt adevărate şi în fiecare zi se demonstrează acest lucru. Numai că nu trebuie să tindem să creştem numărul celor care au nevoie de ajutor, ci să creştem numărul locurilor de muncă, pentru ca în sistemul de protecţie socială să fie mai puţine persoane şi, mai mult decît atît, să fie numai cele care au dreptul la această protecţie”’, a explicat Mariana Cîmpeanu.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare