USL cere autorităţilor mai multă implicare în cazul Nokia

    Cîteva zeci de membri ai USL Cluj, însoţiţi de liderii celor două partide – PNL şi PSD -, au protestat ieri în faţa Prefecturii judeţului Cluj împotriva închiderii fabricii Nokia de la Jucu.

„În primul rînd, am vrut să sensibilizăm autorităţile – să ştie că trebuie făcut şi altceva -, pentru că a sta numai să constaţi că Nokia pleacă, fără să faci nimic, nu cred că este în regulă”, a arătat liderul consilierilor judeţeni PSD, Valentin Cuibus. Totodată, acesta a precizat că plenul Consiliului Judeţean (CJ) a decis constituirea unei comisii care să analizeze situaţia de la Nokia. „Comisia trebuie să analizeze situaţia de la Nokia şi clauzele contractuale pentru a vedea în ce măsură firma şi-a respectat obligaţiile pe care le avea faţă de Cluj şi faţă de România, şi, pe de altă parte, să vedem în ce măsură există posibilitatea unor compensaţii – care să vină din partea Nokia sau din partea Comisiei Europene, pentru că există şi acolo un fond special pentru astfel de situaţii. E devreme de spus pînă nu vedem clauzele contractuale. A doua obligaţie pe care această comisie o are este aceea de a rezolva problema celor 2.000 de oameni care urmează să fie disponibilizaţi”, a subliniat Cuibus. „Trebuie să vedem ce putem face cu aceşti oameni, ce soluţii găsim, pentru că, sigur, putem spune că sînt zece firme care stau la rînd, dar lucrurile nu sînt chiar aşa. Din păcate va trece destul timp pînă cînd vom găsi o alternativă pentru că în Tetarom III sînt şi în acest moment 60 de hectare neocupate şi care trebuiau date unor anumite firme. Din păcate, aceste firme nu au mai venit, deci lucrurile nu sînt foarte simple în această direcţie”, a adăugat consilierul PSD.
„Protestăm împotriva lui Alin Tişe, care – timp de trei ani de zile, de cînd se află la conducerea CJ, nu a reuşit să atragă nici un investitor străin, ba mai mult – a reuşit să alunge cel mai important investitor din judeţul Cluj. Din păcate, la nivelul CJ, Alin Tişe se comportă precum un începător”,a afirmat preşedintele organizaţiei de tineret a PNL Cluj-Napoca, Ioan Bîldea. „Nu a avut nici un fel de consultări cu cel mai important investitor din judeţ. În mod normal, atunci cînd ai asemenea investitor îl chemi şi discuţi să vezi care sînt problemele lui, dacă şi cum îl poţi sprijini. Mă refer la o serie de angajamente pe care CJ şi le-a luat faţă de Nokia, iar Alin Tişe nu le-a respectat. Alin Tişe ne furnizează doar circ, fără pîine. Prin plecarea Nokia pierdem 30% din veniturile acestui judeţ, ceea ce este foarte grav”, a subliniat Bîldea.
La finalul protestului, o delegaţie formată din lideri ai celor două partide s-au întîlnit cu subprefectul Vasile Cosma, pentru a-i prezenta motivele manifestării. „Întotdeauna cînd se fac manifestaţii de genul acesta, trebuie să transmitem un mesaj Guvernului. Vrem să expunem punctele noastre de vedere legate de investitori, legat de situaţia economică a judeţului. Concret, vom transmite Guvernului că nu au luat măsurile menite să ţină pe loc acest mare investitor, nu a luat măsuri de protecţie socială, a desfiinţat contractele colective de muncă, au modificat Codul muncii, vulnerabilizînd foarte mult angajaţii în raport cu angajatorul”, a explicat liderul organzaţiei municipale a PSD, Mircea Jorj. „Ar trebui să ia măsuri concrete de relansare şi de consultare reală cu partenerii sociali, cu societatea civilă în general”, a adăugat acesta
Subprefectul Vasile Cosma i-a primit şi a promis că le va transmite doleanţele. „Au venit cu solicitarea de a înainta Guvernului documente care să releve faptul că aceste formaţiuni politice sînt interesate de soarta muncitorilor de la Nokia care urmează să-şi încheie activitatea, şi, în acelaşi timp, sînt preocupaţi de activitatea economică a   judeţului. Au solicitat Instituţiei Prefectului să intervină la fabrica Nokia, să le ceară domente şi explicaţii asupra modului în care se va face închiderea activităţii, a modului în care se negociază eliberarea salariaţilor de acolo, făcîndu-se o comparaţie cu ceea ce s-a întîmplat în Germania unde s-au asigurat salarii compensatorii pe o perioadă îndelungată de timp”, a spus Vasile Cosma, precizînd că instituţiile abilitate vor supraveghea modul în care se vor face disponibilizările. „Nu ni s-a promis nimic, dar noi sperăm ca Prefectura să fie mult mai implicată în acest proces de negociere. Aş vrea ca angajaţii să fie mult mai sprijiniţi, pentru că ei o să aibă nevoie să primească nişte plăţi compensatorii. Din punctul nostru de vedere, în acest moment nu sînt sprijiniţi de instituţiile statului”, a declarat preşedintele PSD Cluj, la ieşirea din cabinetul subprefectului.

    La Jucu s-ar putea fabrica în continuare telefoane, spune subprefectul
Subprefetul Vasile Cosma a dezvăluit ieri faptul că o firmă de telefonie este interesată de platforma industrială de la Jucu. „Încă din primele ore ale zilei de joi am primit un e-mail în care un investitor român din Bucureşti şi-a arătat disponibilitatea să vină să continue activitatea Nokia pe domeniul telefoniei. Sigur, nu putem da numele său, dar pot să vă spun că în spatele angajamentului este vorba despre o asociaţie. Pe de altă parte, sînt semnale din partea altor investitori străini care ar dori să vină să se instaleze în parcul Tetarom”, a spus Cosma.

Adrana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare