Uniune între cele mai importante patronate din România

        Interesele patronatelor şi antreprenorilor din România vor fi promovate şi susţinute, din această lună, de către o nouă structură patronală, independentă
şi apolitică, respectiv Uniunea Confederaţiilor Patronale Independente din România (PATROROM)
PATROROM a fost înfiinţat prin asocierea a patru mari confederaţii patronale din România, cu reprezentare la nivel naţional: Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Patronatul Român (PR), Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR – 1903), au anunţat reprezentanţii acestor confederaţii.
”Ideea acestei asocieri a apărut după ce, în ultimii ani, confederaţiile pe care noi le reprezentăm n-au avut niciun cuvînt de spus la şedinţele organizate de guvern sau ministere, sau în cadrul întîlnirilor avute cu reprezentanţii Băncii Mondiale sau ai Fondului Monetar Internaţional. Vocea noastră era spartă în mai multe voci secundare, iar din acest motiv nu eram luaţi niciodată în considerare ca forţă reprezentativă a patronatelor din România. Totodată, sîntem forţaţi să ţinem seama de realităţile economico-sociale actuale, dar şi de faptul că criza economică dă semne că se va adînci în trimestrele III şi IV ale acestui an, dar şi în primele două trimestre ale anului viitor. Noi am primit deja o notificare de la unul dintre cei doi furnizori de gaze naturale, în care am fost informaţi că preţul gazelor – pe segmentul de furnizare – va creşte dramatic de la 1 octombrie. De asemenea, şi energia electrică se va scumpi cu 17 %, de la 1 ianaurie 2012. În acest context am fost nevoiţi să ne asociem, pentru a face faţă mai bine provocărilor economice, dar şi pentru a avea un cuvînt mai greu de spus în cadrul întîlnirilor cu instituţiile oficiale naţionale şi cu reprezentanţii organismelor internaţionale”, a declarat Ioan Niculae, preşedintele noii uniuni PATROROM. El a anunţat că PATROROM intenţionează ca în perioada următoare să deschidă un Birou de reprezentare la Bruxelles, unde interesele şi ideile organizaţiilor patronale să poată fi expuse corespunzător. “La nivelul Uniunii Europene nu se cunoaşte mai nimic din activitatea desfăşurată de structurile patronale din România. În prezent există foarte multe domenii de activitate în care România este defavorizată, unul dintre aceste domenii fiind cel al ajutoarelor de stat. Dacă întrebăm instituţiile statului cînd vom primi aceste ajutoare, ni se răspunde că nu au fost aprobate de Bruxelles, însă noi sîntem siguri că Bruxellesul nici măcar nu a fost informat cu privire la solicitarea noastră”, a mai spus Ioan Niculae, precizînd că PATROROM intenţionează să coopteze în uniune şi Confederaţia Patronală CONCORDIA, care reprezintă interesele companiilor ce activează în domeniul energiei, petrolului şi gazelor naturale.
Gheorghe Naghiu, preşedintele Patronatului Român (PR), a subliniat că 90 % din contractele colective de muncă de la nivel naţional sînt semnate de cele patru confederaţii care fac parte la ora actuală din PATROROM.”Dorinţa noastră e de a ne sprijini unii pe alţii, susţinînd totodată dialogul social, singura instituţie prin care patronatele pot veni cu propuneri concrete de redresare economică”, a afirmat Naghiu.
Preşedintele UGIR 1903, Marius Eugen Opran, a declarat că pînă la această oră cele patru confederaţii patronale nu au luat încă decizia de a părăsi Consiliul Economic şi Social (CES), însă nu este exclus să o facă pe viitor, dacă vocea lor nu va fi ascultată. “La ora actuală, din cele 15 locuri care revin în consiliu pentru confederaţiile patronale, nouă sînt ocupate de reprezentanţi ai unor patronate cu cîte doi-trei membri, fără nicio importanţă economică şi care nu semnează contracte colective de muncă. Cu toate acestea, cînd se pune problema de vot, întotdeauna deciziile lor ies cîştigătoare, din simplul fapt că ne sînt superiori numeric. Sperăm că această alianţă pe care tocmai am constituit-o va fi elementul de care e nevoie în economie, în demersul de stabilire a unor politici sociale necesare pentru ca România să iasă din criză”, a susţinut Opran.
Preşedintele CONPIROM, Vasile Turcu, a anunţat că se doreşte înfiinţarea unui nou CES, care să fie susţinut însă din fondurile patronatelor şi ale sindicatelor, şi nu din bani de la guvern. “Acest lucru ne va acorda un nivel de independenţă absolut necesar şi vom avea astfel ocazia de a lua decizii prin consfătuiri purtate cu sindicatele, fără prezenţa obligatorie a reprezentanţilor guvernului. Deciziile vor respecta însă cadrul legal, şi vor avea ca scop ieşirea – cît mai rapidă – din criza economică actuală”, a afirmat Vasile Turcu.
Ioan Niculae a devenit preşedintele celei mai puternice uniuni patronale din România, PATROROM, formată din Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România, Patronatul Român, Uniunea Naţională a Patronatului Român şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România, intenţia noii structuri fiind de a coopta în uniune şi  Confederaţia Patronală CONCORDIA, care reprezintă interesele companiilor ce activează în domeniul energiei, petrolului şi gazelor naturale şi de a înfiinţa un nou Consiliu Economic şi Social, care să fie susţinut din fondurile patronatelor şi sindicatelor, şi nu din fonduri guvernamentale

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare