Un nou Grup de Acţiune Locală în judeţul Cluj

În plenul întîlnirii lunare a Microregiunii de Dezvoltare Intercomunitară „Cîmpia Transilvaniei”, desfăşurată joi, la sediul fundaţiei „Avocat Cosmin Ovidiu Moldovan” din localitatea Geaca, a fost prezentată Decizia de Autorizare nr. 6267/2011 a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, adoptată în sesiunea de selecţie a GAL-uri-lor , care autorizează funcţionarea Grupului de Acţiune Locală (GAL), din care fac parte comunele: Cojocna, Cătina, Suatu, Palatca, Mociu , Cămăraşu, Cătina, Geaca, Ţaga, Buza, Sînmărtin, Fizeşul-Gherlii, Unguraş şi Mica, cu sediul la Mociu.

Înscris şi în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor la Judecătoria Cluj, GAL-ul poate desfăşura activităţi specifice implementării măsurilor 41, 421,431, adică implementări ale studiilor de dezvoltare locală, aproiectelor de cooperare şi dobîndirea de competenţe şi animarea teritoriului. În acest cadru, coordonatorul Compartimentului de Dezvoltare Locală al judeţului Cluj, Lörincz Zoltán, a precizat că în judeţul nostru funcţionează acum un număr de 4 GAL-uri: Napoca Porolissum-cu sediul la Aghireş, Lider Cluj-cu sediul la Floreşti, Someş Transilvania-cu sediul la Bonţida şi cel mai tînăr, cu sediul la Mociu. Vorbitorul a mai adăugat că rolurile GAL-urilor cresc în perioada următoare, ele trebuind să absoarbă importante fonduri europene în urma întocmirii şi depunerii de proiecte eligibile pentru dezvoltarea şi modernizarea de ferme agricole, unde se pot accesa pînă la 50 mii euro, dezvoltarea IMM-urilor şi agroturismului, unde sumele alocate ajung la 200 mii euro. Pentru tinerii fermieri, sumele alocate vor creşte de la 25 mii euro la 40 mii euro.

Dat fiind faptul că la şedinţă au participat primari, secretari, viceprimari de comună şi funcţionari publici cu sarcini în întocmirea proiectelor de dezvoltare locală, reprezentantul Ministerului Agriculturii i-a informat că la nivel de ţară, în 2011, vor fi finanţate 14 mii de proiecte, iar la nivel de judeţ au fost înregistrate 1250 de asemenea documente, cu 50% mai multe decît în 2010. S-a făcut recomandarea ca grupurile de producători de lapte din microregiune să se asocieze pentru a putea negocia preţul laptelui, care în unele zone a ajuns la 1,2 lei)litru.

Dezbaterile au fost focalizate şi pe proiectele zacuscăriei de la Cătina şi al Parcului Fotovoltaic de la Căianu sau Palatca , pentru care autorităţile publice locale nu găsesc resursele de finanţare pentru sumele neeligibile , iar primarul comunei Căianu, Vasile Pop, a cerut refacerea studiului , elaborat în 2007, privind stabilirea comunelor defavorizate ce primesc bonusuri de 20 puncte la proiectele depuse, nominalizînd în acest sens Apahida, Cojocna şi Mociu, ca fiind comune defavorizate , în comparaţie cu Căianu, care nu a încăput pe acele liste ce distorsioneaza flagrant realitatea.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare