Uioreanu: „PUZ-ul aferent hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti a fost avizat, iar la începutul lui 2013 va fi eliberată autorizaţia de construire”

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism de pe lîngă Consiliul Judeţean Cluj a avizat ieri Planul Urbanistic Zonal aferent viitoarei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

„Este un pas uriaş făcut în drumul spre construirea acestei centrale, care este cel mai important proiect energetic din România. Practic, în condiţiile în care certificatul de urbanism a fost deja semnat, avizul dat astăzi (ieri – n.r.) înseamnă finalizarea etapelor premergătoare eliberării autorizaţiei de construire. Sînt convins că în primele luni ale anului 2013 voi avea în mapă şi voi semna şi acest ultim act, astfel încît să poată începe şi lucrările de construire. Edificarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti este unul din obiectivele pe care Guvernul Ponta şi le-a asumat prin programul de  guvernare şi care a fost cuprins în mod expres şi în programul politic al USL. Iată că ne ţinem de cuvînt şi în acest caz, iar aici nu doar că se va produce energie electrică ieftină şi nepoluantă, dar se vor crea şi aproximativ 5000 de locuri de muncă directe şi indirecte. Noi promitem şi facem ceea ce spunem!”, subliniază Horea Uioreanu, preşedintele CJ.

Precizăm că proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost întocmit de firma Interproiect, iar costurile de construire se ridică la 1,5 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate de 1000 de MW şi este de o importanţă capitală pentru Sistemul Energetic Naţional, fiind indispensabilă pentru funcţionarea la parametri normali a centralei nucleare de la Cernavodă. Viitoarea hidrocentrală va avea un rol acumulator, stocînd energia produsă noaptea, la costuri mici, pe care o va retrimite în SEN, la orele de vîrf ale consumului de energie electrică. Timpul estimat pentru finalizarea construcţiei este de 5-8 ani.

Proiectul de construire a unei hidrocentrale la Tarniţa-Lăpuşteşti datează din anii 80, iar studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2007.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare