UE – “prietenă la distanţă” cu ţările Parteneriatului Estic

Kommersant
Summitul Parteneriatului Estic, un proiect menit să apropie Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina de Uniunea Europeană (UE), s-a desfăşurat, la Varşovia, în lipsa reprezentanţilor Minskului, care au acuzat Bruxellesul de discriminare şi au declarat boicot.
Acest gest a constituit cea mai răsunătoare ştire a summitului, care a făcut de fapt ca Bruxellesul să-şi piardă într-un fel interesul pentru Parteneriatul Estic: participanţii nu au mai primit garanţii privind aderarea la UE. Potrivit experţilor, în condiţiile gravei crize a datoriilor, UE are din ce în ce mai puţine resurse pentru crearea unei alternative la Comunitatea Statelor Independente.
După cum a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, declaraţia semnată în cadrul summitului “trasează calea în multe domenii de cooperare” şi constituie, de fapt, “o foaie de parcurs exactă pentru următorii doi ani”. Mai precis, Bruxellesul speră să încheie, pînă la finele anului, negocierile pe marginea acordului de asociere cu Ucraina şi să înceapă consultaţii asemănătoare cu Georgia şi Republica Moldova.
Cu toate acestea, conducerea UE nu a făcut niciun fel de precizări referitor la posibilele termene de aderare la UE a celor şase ţări sau măcar la implementarea unui regim fără vize în relaţia cu acestea. Nici în declaraţia finală a summitului nu se spune nimic despre acest lucru.
UE nu are nici la această oră o părere foarte clară privind obiectivele acestei iniţiative, astfel că ea va investi din ce în ce mai puţini bani şi va depune din ce în ce mai puţine eforturi politice.
Nu este exclus ca tocmai criza pe care o traversează Parteneriatul Estic să fi dictat modificarea retoricii Moscovei la adresa acestui proiect. Înainte, autorităţile ruse aveau o atitudine extrem de negativă faţă de iniţiativa UE, menită, în opinia lui Lukianov, “să instituţionalizeze continuarea procesului de îndepărtare de Moscova a celor şase republici”. În prezent, autorităţile ruse nu exclud posibilitatea unei cooperări cu Bruxellesul în cadrul Parteneriatului Estic.
Acest lucru a fost confirmat de reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Lukaşevici. Totodată, Lukaşevici a subliniat că rezultatele unei asemenea cooperări nu trebuie să intre în contradicţie cu activitatea Moscovei şi acestor foste republici sovietice în cadrul unor organizaţii precum Comunitatea Statelor Independente, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, Uniunea Vamală şi Spaţiul Economic Comun.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare