Ucraina: Revenire la “multivectorialitate”?

Den

Decizia definitivă a puterii ucrainene de a o trimite după gratii pe Iulia Timoşenko, fost premier, va aduce serioase corective cursului politic extern al Ucrainei.

Într-un interviu acordat recent presei occidentale, Ianukovici a declarat că Ucraina nu va ezita să amîne semnarea acordului de asociere cu UE, în cazul în care acesta nu va prevedea un posibil viitor statut de membru cu drepturi depline. Mai mult decît atît, preşedintele ucrainean a dat de înţeles că eliberarea Iuliei Timoşenko din arest nu este admisibilă.

Pronosticurile multor experţi şi politicieni, conform cărora, după verdictul provizoriu formulat la adresa liderei de opoziţie Iulia Timoşenko, puterea de la Kiev va ceda presiunilor din partea societăţii ucrainene şi internaţionale şi o va elibera, nu s-au îndreptăţit. După cum subliniază politologul Mihail Pogrebinski, “UE nu a ţinut cont de psihologia lui Ianukovici”. Declaraţiile categorice ale elitei europene, care puneau problema tranşant, au provocat se pare o reacţie inversă din partea lui Ianukovici şi a echipei sale.

Dependenţa Ucrainei de “psihologia preşedintelui” ar putea avea consecinţe imprevizibile. Europa a dat în repetate rînduri de înţeles că nu va schimba valorile sale pe favoruri economice. Depărtîndu-se de Bruxelles, Ucraina se îndreaptă automat în strînsoarea spaţiului ruso-belarus. După ce a refuzat în repetate rînduri să adere la Uniunea Vamală, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan, acum Ucraina s-ar putea răzgîndi.

Un sondaj de opinie arată că doar 25 la sută dintre ucraineni au o atitudine favorabilă faţă de Uniunea Vamală. Cu toate acestea, Rusia continuă să atragă Ucraina în uniunile sale integraţioniste. “În urma unificării posibilităţilor noastre – tehnologice, de infrastructură, de transport, energetice, de resurse naturale, de forţă de muncă, teritoriale şi chiar lingvistice – caracterul nostru concurenţial va creşte şi va creşte brusc!”, a declarat recent premierul rus Vladimir Putin.

După victoria lui Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale, dar mai ales după fixarea prin legislaţie a neralierii Ucrainei la diverse blocuri politice, mulţi au început să vorbească despre multivectorialitatea politică din vremurile lui Leonid Kucima. Aceasta se caracteriza prin faptul că, atunci cînd se acutizau relaţiile cu Occidentul, se îmbunătăţeau cele cu Rusia şi dimpotrivă, atunci cînd se deteriorau relaţiile cu Rusia se îmbunătăţeau cele cu Occidentul. Se pare că acest gen de politică nu a avut rezultate semnificative, ci doar a conservat sistemul oligarhic şi de clan din Ucraina.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare