Turismul românesc a evoluat din rău în mai rău

Veniturile industriei turistice din România s-au redus cu 16% în ultimii 4 ani, pînă la aproximativ 1,5 miliarde EUR în 2011, scăderea fiind produsă în principal de reducerea numărului de turişti străini şi a cheltuielilor acestora.

Conform unui recent studiu efectuat de PwC România de cheltuielile făcute în România de de turiştii străini au scăzut de la peste 750 de milioane euro în 2008 la mai puţin de 600 milioane euro în 2011. Şi turiştii autohtoni şi-au redus cheltuielile, însă scăderea a fost mai mică, de doar 11%, de la 1,01 miliarde euro la 900 milioane euro. În ultimii patru ani, rata medie anuală de creştere a industriei turistice locale a fost negativă, respectiv -5,7%.

Acelaşi studiu indică şi faptul că industria turistică din România a contribuit cu numai 1,4% la PIB, dar, dacă se adaugă şi contribuţiile indirecte şi cele induse, turismul aduce aproape 6 miliarde de euro la PIB-ul României. Chiar şi aşa, sectorul turistic românesc are o contribuţie redusă la PIB în comparaţie cu alte ţări din regiune (în Bulgaria turismul reprezintă 3,6% din PIB, în Ungaria 4%, iar în Republica Cehă 2,8%).

Raportul mai arată toodată şi că România are una dintre cele mai scăzute rate de ocupare hotelieră din Europa, de doar 26%, în vreme hotelurile din Bucureşti au un grad de ocupare mai mult decît dublu (62%). Cu toate acestea, veniturile pe cameră disponibilă au scăzut chiar şi în Bucureşti în ultimii patru ani.

Românii preferă Bulgaria

Pe de altă parte, destinaţiile care au atras cei mai mulţi români anul trecut au fost Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania şi Franţa, iar circulaţia către cele mai multe dintre acestea a crescut faţă de 2010, potrivit statisticilor oficiale ale ţărilor respective. Anul trecut, romînii au făcut aproape 4,5 milioane de călătorii în primele 10 ţări aflate în topul preferinţelor, respectiv Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franţa şi Croaţia.

De remarcat că Bulgaria a devenit în ultimii ani destinaţia preferată de călătorii a turiştilor români, atraşi în special de litoralul Mării Negre, şi de preţurile accesibile din staţiunile montane bulgăreşti. De asemenea statisticile ungare arată că această ţară a găzduit peste 1,1 milioane de turişti romîni anul trecut, dintre care 174.000 au stat mai mult de patru nopţi, iar ceilalţi au ales sejururi mai scurte, de 1-3 nopţi. Anul trecut au plecat în Turcia 390.000 de români, 260.000 de români au mers în Marea Britanie, 224.000 în Grecia, 170.000 în Germania, peste 103.000 în Franţa, şi 50.700 în Cehia.

Afaceri ceva mai bune la începutul anului

Totuşi, situaţia s-a mai îmbunătăţit puţin la acest început de an. Conform Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, sosirile vizitatorilor străini în România, au crescut, în primele patru luni din acest an, cu 1,7% faţă de perioada aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (95%), 62,3% dintre aceştia provenind din ţări ale Uniunii Europene. Cei mai mulţi turişti străini au venit mai multe sosiri provenind din Ungaria (35,2%), Bulgaria (21,1%), Germania (8,8%), Italia (7,8%) şi Austria (4,9%).
De asemenea, în perioada ianuarie – aprilie atît sosirile, cît şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri de 13,5%, respectiv 7,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, în această perioadă, au fost înregistrate 1.767.600 de sosiri în structurile de cazare turistică (în creştere cu 13,5% faţă de cele din perioada similară a anului trecut), sosirile turiştilor români reprezentînd 77,9% din total de sosiri. De remarcat că sosirile în hoteluri deţin o pondere de 77,2% din total, cifră în creştere cu 13,3% faţă de perioada similară a anului 2011. De asemenea, au fost înregistrate 3.526.500 de înnoptări (în creştere cu 7,7% faţă de cele din perioada similară a anului 2011), cele ale turiştilor români reprezentînd 78% din total.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare