Tunul de cireş

• carte consacrată preotului-martir Aurel Munteanu •

Astăzi, la ora 18, în sala festivă a Baroului Bihor din Oradea va avea loc lansarea volumului de teatru cu titlul TUNUL DE CIREŞ al dramaturgului Paşcu Balaci. Cartea este consacrată celui care a fost protopop ortodox al Huedinului, preotului martir AUREL MUNTEANU, ucis în mod barbar, alături de plutonierul Gheorghe Nicula, de rit greco-catolic, la 10 septembrie 1940, în urma cedării Ardealului de Nord, cedare impusă de samavolnicul Diktat de la Viena.

Cartea va fi prezentată de actualul protopop al Huedinului, pr. dr. Ciprian Taloş, de către protopopul Oradiei – pr. Dorel Octavian Rusu şi de dna Elisabeta Pop, critic damatic, fost secretar literar al Teatrului de Stat din Oradea. Conducerea Cenaclului literar al Baroului Bihor invită atît autorităţile civile cît şi pe cele ecleziastice la acest eveniment, organizat în memoria unui martir al Neamului Românesc.

Autorul, avocatul bucureştean Paşcu Balaci – membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti – secţia Dramaturgie – , animat de profunde şi sincere sentimente patriotice, se manifestă şi în scris precum un „profesionist, pentru care dramaturgia nu este capriciul unui diletant, ci un vehicul indispensabil pentru a pune în circulaţie idei şi mesaje resimţite ca extrem de urgente. Fiindcă, spune pe bună dreptate dramaturgul: <adevărata învăţătură care dezleagă toate tainele lumii o primeşti numai prin credinţa în neamul tău >” – consemnează, pe coperta a IV-a a volumului, apreciatul critic Mircea Ghiţulescu. Pentru ca, tot el, să conchidă: „Patetismul lui Paşcu Balaci are teatralitate ca orice performanţă oratorică. Ca orice ardelean, Balaci idilizează, aidoma lui Coşbuc sau Goga, caracterele rurale. Preotul satului este însăşi imaginea lui Dumnezeu… Departe de a fi un paseist (stau mărturie structurile moderne din Victima şi călăul, Tramvaiul negru, parodia Banii n-au miros şi mai recenta comedie amară Penelopa se mărită, abordare tot în stil modern, n.n.), Paşcu Balaci înaintează cu temeritate împotriva curentului şi scrie teatru istoric în cea mai productivă tradiţie românească de la Alecsandri şi Haşdeu, la Eminescu, Blaga şi Camil Petrescu şi de aici la Marin Sorescu, Paul Everac sau Dumitru Radu Popescu (…) Autorul îl caută şi îl găseşte pretutindeni pe Iisus, nu să-i ierte păcatele, ci să dea valoare scrisului”.

A consemnat Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare