Toamna Muzicală Clujeană – ediţia a 45-a • Cluj-Napoca, 30 septembrie – 21 octombrie 2011 • Concertul de deschidere: In memoriam ŞTEFAN RUHA ISTVAN

Dedicat memoriei celui care a fost violonistul Ştefan Ruha (sau Ruha Istvan, Pista pentru apropiaţi, am mai explicat, în avanpremiera festivalului, semnificaţia titlului), concertul inaugural al celei de a 45-a (după unii a 46-a) ediţii a Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană” s-a înscris în seria celor bune, serioase, chiar memorabile din palmaresul Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Cu un program divers, care a purtat  melomanii  într-o călătorie printre  sonorităţi clasice, romantice şi pînă la acelea ale secolului XX,  marea împlinire a concertului credem că a fost aceea de a fi pus în adevărata valoare calităţile unui  tînăr dirijor de mare talent şi perspectivă – Mihail Agafiţa din Republica Moldova, dirijor permanent al Filarmonicii clujene. Cu o foarte solidă formaţie muzicală şi într-o ascensiune spectaculoasă, de bun augur,  dirijorul a ştiut să armonizeze sub bagheta sa profesionalismul orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania, puternic întinerită în aproape toate compartimentele, cu dificultăţile contrastante ale partiturii Uverturii festive, op. 96 a lui Şostakovici, lucrare caracterizată, cum se ştie, de o anvergură deosebită, maiestuoasă, cu un discurs muzical desfăşurat în tempo alert, săltăreţ, cu efecte orbitoare, alternînd cu părţi grave, marcate, chiar dramatice. Şeful de orchestră a indus ansamblului orchestral pofta de a cînta, ceea ce s-a reflectat nu doar sonor, ci şi pe chipul instrumentiştilor.
În acelaşi registru poate fi tratată şi interpretarea uneia dintre cele mai iubite simfonii ale repertoriului romantic – Simfonia „Manfred”, op 58 de P. I. Ceaikovski, lucrare destul de rar cîntată datorită dificultăţilor de ordin tehnic pe care le presupune (mai ales la suflătorii de lemn, care trebuie să facă faţă unor intervenţii în cascadă, debordante, unde precizia este esenţială). Şi în cazul acesta, dirijorul s-a identificat cu respiraţia largă, de mare amploare oferită de corzi, conducîndu-le cu mişcări elegante, completate fericit prin intervenţiile energice ale alămurilor şi,  parţial, ale suflătorilor de lemn.
Augmentînd temele largi, decorative, cu dezvoltări ample, orchestraţia extrem de bogată  a acestei simfonii romantice cu program a fost încununată de finalul convingător, care a dat conturul aşteptat neliniştii unor laitmotive ce străbat lucrarea de la un capăt la altul, într-o manieră naturală, spontană.
Deşi artişti cu mare experinţă concertistică, soliştii serii, Andrei Agoston (Germania) şi Janos Selmeczi (Ungaria) – ambii discipoli ai lui Ştefan Ruha – au interpretat fără strălucirea de odinioară  Sinfonia concertantă pentru vioară şi violă, KV 364 de W. A. Mozart şi Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043 de J. S. Bach.
În deschiderea concertului – un emoţionant remember  rostit de directorul Filarmonicii „Transilvania”, dl Marius Tabacu,  despre omul şi artistul Ştefan Ruha, aşa cum l-am cunoscut şi cum l-am admirat, încă de pe băncile şcolii, pentru vibrato-ul său unic şi irepetabil, pentru spiritul său profund romantic, pentru agilităţile cu care fermeca săli oricît de îngheţate; o amintire cuvenită celor care ne-au marcat primii ani ai formaţiei muzicale, o reverenţă în faţa muzicii izvorîte din har.
• Din programul de astăzi al „Toamnei”: în această seară, de la ora 19, în sala Casei de Cultură a Studenţilor, DUELUL VIORILOR STRADIVARIUS versus GUARNERI cu concursul violoniştilor Liviu Prunaru (Olanda) – vioară Stradivarius, şi Gabriel Croitoru – vioară Guarneri; la pian: Horia Mihail. Vor putea fi ascultate lucrări de: Ceaikovski, Glazunov, Massenet, Bazzini, Provost, Sarasate, Kreisler, de Beriot, Spohr, Moszkowski, Şostakovici. „Duelul viorilor” face parte dintr-un turneu naţional, conceput ca un eveniment concertistic excepţional care reuneşte recitaluri cu piese de mare popularitate. Liviu Prunaru cîntă pe un instrument cu totul special, Stradivarius – „Pachoud”, de mare valoare, adevărată operă de artă a genialului lutier cremonez; Gabriel Croitoru ne va încînta cu vioara Guarneri del Gesu, „Catedrala”, a lui George Enescu, pusă la dispoziţie de Muzeul „George Enescu” din Bucureşti.

• Festivalul continuă miercuri, 5 octombrie a.c., la ora 19, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gh. Dima”, cu recitalul cameral – duo vioară-pian – susţinut de Cristina Anghelescu, vioară şi Daniel Goiţi, pian. În programul serii: G. Fauré – Sonata pentru vioară şi pian nr. 1, op. 13; Cl. Debussy – Sonata pentru vioară şi pian în sol minor; C. Franck – Sonata pentru vioară şi pian în La major.
Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro
Foto: Alina Moldovan

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare